ms.detector.media
MediaSapiens
22.10.2020 12:12
Розвідка США вважає, що Іран та Росія отримали доступ до даних американських виборців
Розвідка США вважає, що Іран та Росія отримали доступ до даних американських виборців
Листи від хакерів з залякуваннями отримали виборці з чотирьох штатів.

Іран та Росія отримали інформацію про американських виборців та намагаються вплинути на громадську думку напередодні президентських виборів 3 листопада. Про це заявив директор національної розвідки США Джон Реткліф, пише «Радіо Свобода».

«Ми підтвердили, що деяка інформація про реєстрацію виборців була отримана Іраном і, окремо, Росією», – зазначив Реткліф.

Реткліф і директор ФБР Кріс Рей заявили на пресконференції, що Сполучені Штати «змусять заплатити» будь-яку іноземну країну, яка втручається у вибори в США. Вони наголосили: незважаючи на дії Росії та Ірану, американці можуть бути впевнені у виборах.

Директор розвідки розповів, що надіслані з Ірану електронні листи з залякуваннями отримали виборці-демократи з як мінімум чотирьох штатів, зокрема Флориди та Пенсильванії. У листах з погрозами, які нібито були відправлені ультраправою групою Proud Boys, виборців попереджали, що «ми прийдемо за вами», якщо одержувачі не проголосують за Трампа.

У розвідці вважають, що зловмисники використали електронні адреси, отримані зі списків реєстру виборців штату, де зокрема вказана партійна приналежність та домашня адреса. Поки неясно, чи вони дістали цю інформацію шляхом зламу, чи отримали в інший спосіб, наприклад, через мережі у даркнеті. Деяка інформація про виборців знаходиться у відкритому доступі.

Реткліф сказав, що розвідка США не спостерігала подібних дій з боку Росії, але «ми знаємо, що вони отримали певну інформацію про виборців так само, як і в 2016 році».

Нагадаємо, Міністерство юстиції США звинуватило шістьох росіян в кібератаках в США, Франції, Україні та Південній Кореї. За даними Мін'юсту США, росіяни причетні до хакерських атак проти компаній в США, енергетичної системи України, організаторів Зимових Олімпійських ігор в Південній Кореї у 2018 році і проти учасників президентських виборів 2017 року у Франції.

Фото: AFP

ms.detector.media