ms.detector.media
MediaSapiens
20.10.2020 17:34
Telegram-канал Nexta в Білорусі визнали екстремістським
Telegram-канал Nexta в Білорусі визнали екстремістським
Підписників на Telegram-канал Nexta також будуть карати за «поширення екстремістських матеріалів».

Верховний суд Білорусі визнав Telegram-канал Nexta, який висвітлює інформацію про події у країні після президентських виборів, та його логотип «екстремістськими матеріалами». Рішення про це опубліковане на сайті суду.

«Рішенням суду Центрального району Мінська інформаційний канал інтернет-мессенджера Telegram — Nexta-Live і логотип Nexta визнані екстремістськими матеріалами, що містять інформаційну продукціюз ознаками екстремістської діяльності, а саме: організація і публічні заклики до здійснення масових заворушень», — йдеться в ухвалі.

Цим же рішенням суд зобов’язав Міністерство інформації Білорусі обмежити доступ до ресурсу, а сам Telegram-канал та логотип внести до республіканського списку екстремістських матеріалів.

У пресслужбі Верховного суду Білорусі в коментарі виданню «Подъем» заявили, що підписників на Telegram-канал Nexta також будуть карати за «поширення екстремістських матеріалів».

«За загальною практикою, поширенням є активні дії, тому репости, пересилання один одному — так, це поширення. Якщо є в телефоні підписка на канал Nexta, пересилаєте ви одне одному, то так, ви є розповсюджувачем екстремістських матеріалів. Тому звертайте увагу на те, що репостите», — наголосили у суді.

Раніше повідомлялось, що головний редактор найбільшого у Білорусі опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич в кінці вересня покинув проєкт.

Нагадаємо,9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За попередніми результатами, Олександр Лукашенко здобув понад 80%, а кандидатка від опозиції Світлана Тіхановська — близько 10%. Проте вона відмовилася визнавати офіційні результати виборів і закликала людей протестувати.

У різних містах країни розпочалися протести, які влада жорстоко придушує, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати та гумові кулі. 

11 серпня Світлана Тіхановська покинула Білорусь і прибула в Литву. Протести у країні тривають.

З дня виборів у Білорусі були перебої з інтернетом, роботою соціальних мереж і месенджерів, а також і великих інтернет-медіа. Чинний президент Олександр Лукашенко стверджує, що інтернет у країні вимкнули нібито з-за кордону, щоб «викликати невдоволення в населення». 

12 серпня доступ до соціальних мереж, месенджерів, пошукових систем, місцевих та іноземних видань частково відновили.

16 серпня у столиці Білорусі Мінську відбулось два мітинги - один на підтримку Олександра Лукашенка, інший проти. Другий мітинг виявився найчисельнішим в історії сучасної Білорусі - в ньому взяли участь понад 200 тисяч осіб. На протести в інших містах вийшло кілька десятків тисяч білорусів.

Фото: cenzor.net

ms.detector.media