ms.detector.media
MediaSapiens
13.10.2020 14:26
Вчителька малювання в Одесі накричала на школярку за українську мову. Викладача звільнили
Вчителька малювання в Одесі накричала на школярку за українську мову. Викладача звільнили
Педагог накричала на дитину, довела до сліз і сказала, що та «вважає себе вищою за інших, тому що говорить українською мовою».

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь вимагає від Міністерства освіти і науки України провести роз'яснювальну роботу з усіма навчальними закладами, щоб не допустити ущемлення учнів за мовною ознакою. Про це він повідомив на своїй офіційній сторінці в Facebook.

«Жахливий інцидент, який стався в гімназії №4 міста Одеса, де вчителька дозволила собі неприпустиму поведінку з дитиною через українську мову - це відповідь на питання, яку насправді мову намагаються утискати і яка потребує державного захисту в Україні», - підкреслив омбудсмен.

Він також відмітив, що вчителі і вихователі, які дозволяють собі так поводитися з дітьми, не мають права обіймати такі посади.

В Одесі в гімназії № 4 вчителька малювання накричала на українськомовну школярку на уроці. Раїсу Пироговську роздратувало те, що п'ятикласниця Леся відповіла їй українською. Педагог накричала на дитину, довела до сліз і сказала, що та «вважає себе вищою за інших, тому що говорить українською мовою».

У департаменті освіти Одеської міськради заявили, що вчительку вже звільнили. 

«Поведінка вчителя, на мою думку, беззаперечно несумісна з діяльністю у закладі освіти. Директором прийняте рішення про звільнення за ст. 41, п.3 «вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи». Наразі очікується видання відповідного наказу. Із зверненням до компетентних органів. Приношу свої вибачення від усіх освітян батькам і дитині», - написала директорка департаменту освіти і науки Одеської міськради Олена Буйневич у Facebook. 

Нагадаємо, мовне питання знову повертається на порядок денний. У Верховній Раді окремі її представники хочуть переглянути Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»​, який, в тому числі, регламентує мовні квоти. Коли саме це може статися, наразі невідомо. Але політики вже готують аудиторію до цього через короткі коментарі пресі.

ms.detector.media