ms.detector.media
MediaSapiens
08.10.2020 13:55
СБУ закликала Apple і Google зупинити поширення «ВКонтакте» в Україні
СБУ закликала Apple і Google зупинити поширення «ВКонтакте» в Україні
Для цього в СБУ звернулись в самі компанії і в МЗС.

Служба безпеки України звернулась до Google та Apple з проханням запобігти поширенню соціальної мережі «ВКонтакте» в Україні через магазини додатків Play Market і App Store. Про це з посиланням на СБУ повідомляє «Укрінформ».

«За ініціативи СБУ поінформовано іноземні компанії Google, LLC і Apple Inc. щодо поширення на їхніх сервісах Play Market і App Store мобільних додатків, розроблених юридичними особами, стосовно яких застосовано санкції», - повідомила керівник пресслужби СБУ Олена Гітлянська.

СБУ звернулася до МЗС України з проханням привести діяльність компаній Google, LLC і Apple Inc. відповідно до вимог українського законодавства. Йдеться про припинення реалізації на території України, у тому числі на безоплатній основі, через магазин додатків Play Market і App Store мобільних додатків, розроблених юрособами, щодо яких введено санкції.

Водночас в СБУ зауважили, що санкційне законодавство України містить серйозні прогалини, оскільки закон не встановлює порядку притягнення до відповідальності за обхід санкцій. 

Раніше російська соціальна мережа «ВКонтакте» на своїй офіційній сторінці для українських користувачів повідомила, що розробники поліпшили роботу проксі в мобільному додатку, завдяки чому ВК тепер можна користуватися «без обмежень».

14 травня президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО, які передбачають продовження блокування в Україні російських інтернет-сервісів і соцмереж, а також санкції проти низки російських медійних компаній і розробників програмного забезпечення.

Санкції строком на три роки продовжено щодо ООО «Мэйл.ру груп», ТОВ «Мейл.ру Україна», ООО «ВКонтакте», ТОВ «В Контакті», на один рік – щодо ООО «Яндекс» і ТОВ «Яндекс.Україна», а також низки розробників програмного забезпечення, у тому числі «Лаборатория Касперского», «Доктор Веб», 1С та інших.

14 вересня міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко сказав, що Мінкульт планує протидіяти безперешкодному доступу до забороненої російської соцмережі «Вконтакте» в Україні.  

15 вересня РНБО повідомило, що відновлення роботи соцмережі на території України може сприяти збору персональних даних українців спецслужбами РФ, а також спрямоване на поширення дезінформації з метою маніпулювання громадською думкою.

У кінці вересня Рада нацбезпеки й оборони України заявила, що може розпочати облік українських користувачів соцмережі «ВКонтакте» вже за пів року.

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики України готує звернення до компаній Apple та Google з вимогою вилучити російський додаток «ВКонтакте» з переліку доступних завантажень для українських користувачів.

Фото: medium.com

ms.detector.media