ms.detector.media
MediaSapiens
«MediaSapiens»
03.10.2020 13:40
РНБОУ може розпочати облік українських користувачів соцмережі «Вконтакте» вже за пів року
РНБОУ може розпочати облік українських користувачів соцмережі «Вконтакте» вже за пів року
За цей час має бути затверджена стратегія інформаційної та кібербезпеки України.

Рада нацбезпеки й оборони України може розпочати облік українських користувачів соцмережі «Вконтакте» вже за пів року. Про це в апараті РНБОУ повідомили у відповідь на запит Суспільного.

«Відповідно до затвердженої Стратегії національної безпеки України протягом пів року буде розроблено нову Стратегію кібербезпеки України, а також стратегію інформаційної безпеки. Питання створення "системи обліку українських користувачів російської соціальної мережі "ВКонтакте" та, за необхідності, інших соцмереж, що знаходяться під контролем держави-агресора, обговорюватиметься в рамках реалізації згаданих стратегій», – йдеться у повідомленні РНБО.

Доступ до російських соцмереж з території України, на думку РНБО, становить реальну загрозу національній безпеці, тому «потребує зусиль щодо нейтралізації».

«Російська соцмережа "ВКонтакте", яка перебуває під санкціями з 2017 року, є одним із інформаційно-психологічних засобів цієї гібридної війни, тому користування її ресурсами та розповсюдження відповідного російського контенту в інформаційному просторі України розцінюється як загроза національній безпеці України, що потребує нейтралізації», – зазначено в повідомленні.

Наприкінці вересня 2020 стало відомо, що РНБОУ має намір поставити на облік у правоохоронних органах усіх українців, які користуються забороненою російською соцмережею «ВКонтакте». Юристи вважають, що така ідея не відповідає вимогам законності.

ms.detector.media