ms.detector.media
MediaSapiens
02.10.2020 10:30
Кавоварка, що вимагає викуп. Чим можуть бути небезпечні домашні прилади
Кавоварка, що вимагає викуп. Чим можуть бути небезпечні домашні прилади
Хакери можуть використати домашні прилади для вимагання викупу, DDoS атак та витоку даних.

Хакери можуть отримати доступ до будь-яких кухонних приладів - розумних холодильників, кавоварок тощо з метою отримати викуп або шантажувати власника приладу. Це журналісти видання Wired продемонстрували на прикладі кавоварки, яка видавала дивні звуки і вимагала викупу.

Експерт провів аналітик компанії Avast, яка займається розробкою антивірус, Мартін Хрон. Він відремонтував одну зі старих кавомашин, щоб спробувати її хакнути. Як виявилось, існує чимало способів це зробити. 

Наприклад, досліднику вдалось за допомогою віддалено включили кавоварку, щоб вона одночасно молола кавові зерна і вимагала викуп. Зупинити це можна було лише виключивши кавоварку з електромережі.

«Мій експеримент показав, що інтернет речей може бути небезпечним. При цьому мені не довелось нічого налаштовувати. Продавці техніки зазвичай не думають про це», - заявив Хрон. 

Під час експерименту прилад з легкістю приєднався до домашнього інтернету Хрона, при цьому не вимагав ніякого шифрування. Це ще більше спростило б задачу хакерам, які хотіли б зламати кавоварку.

Дослідник відмічає, що повідомлення з метою викупу - це найпростіше, що може використати потенційний зловмисник. За бажанням, він може запрограмувати кавоварку на будь-які дії. Хрон відмічає, що кавоварка має дуже обмежені можливості, а є домашні електронні прилади, які дають хакерам більше можливостей взлому. 

«Зазвичай холодильник служить 17 років, але мало хто користується ним такий час. Це сприяє появі великої кількості покинутих приладів, які можуть стати зброєю в руках хакерів. Вони можуть використати їх для порушень мережі, витоку даних та DDoS-атак», - відмічає дослідник.

Нагадаємо, менеджер з розвитку напрямку McAfee групи компаній «Бакотек» Микола Мельолкін розповів, які бувають основні кіберзагрози та як від них захиститись кожному користувачу.

Фото: Unsplash

ms.detector.media