ms.detector.media
MediaSapiens
01.10.2020 15:50
«Кількість хворих на COVID-19 зростатиме, але локдаун вводити не потрібно». Найголовніше з інтерв’ю представника ВООЗ в Україні
«Кількість хворих на COVID-19 зростатиме, але локдаун вводити не потрібно». Найголовніше з інтерв’ю представника ВООЗ в Україні
Представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт вважає, що немає потреби вводити жорсткий локдаун в Україні.

У четвер, 1 жовтня, вийшло інтерв’ю керівника офісу ВООЗ в Україні Ярно Хабіхта на Суспільному. В ньому керівник офісу ВООЗ поділився своїми прогнозами зростання кількості захворюваності на COVID-19 в Україні, розповів, на якому етапі йде розробка вакцини від коронавірусу та про те, що молодь стала частіше хворіти на коронавірус. Mediasapiens вибрав найголовніші цитати з інтерв’ю Ярно Хабіхта.

Зараз в Україні та Європі зростає кількість випадків захворювання на коронавірус. «За весь період в Україні вже зареєстровано 184 тисячі випадків коронавірусу і більше чверті мільйона підозр на коронавірус. Найближчими місяцями ми очікуємо, що кількість випадків перевищить 5 тисяч і може скласти від 7 до 9 тисяч випадків на день. У цьому ж контексті ми також спостерігаємо все більше випадків у Європі».

Для боротьби з коронавірусом немає потреби вводити жорсткий локдаун. «Я би сказав, що Україна пішла правильним шляхом адаптивного карантину. Для кожної країни важливо намагатися зменшити шкоду, але не закривати на карантин усю країну. 

Важливим буде виконання 5 речей:

Перше – уникати заходів з масовим скупченням людей, а коли потрапляєте до місць скупчення – вдягати маски.

Друге – необхідно інформувати людей про можливості захисту. Лише кожна четверта особа регулярно миє руки або використовує антисептик в Україні, а кожна третя особа не дотримується фізичної дистанції, навіть коли знає про ризики. 

Третє – необхідно збільшити показник тестування серед випадків підозри в Україні. 

Четверте – необхідно захищати вразливе населення, оскільки є люди з супутніми хронічними захворюваннями. Це серцеві захворювання, діабет, деякі легеневі захворювання.

П’яте – треба продовжувати надавати основні медичні послуги для лікування не тільки COVID-19».

Україні треба робити більше тестів на коронавірус. «Я спав би набагато краще, якби ми робили 100 тисяч тестів на день. На додачу, нам необхідно поєднати тестування із відстеженням випадків. Так ми знатимемо, де був перший випадок, і знатимемо, з ким контактувала дана особа впродовж попередніх 14 днів, а потім зможемо перевірити, чи вони теж захворіли».

Молодь стала частіше хворіти на COVID-19. «Якщо поглянути на співвідношення показників захворюваності серед молодих людей, скажімо, у віці від 15 до 24 років, ми бачимо, як цей показник збільшився від 4,5% до 15%. Отже, втричі більше. І саме тому ми повинні залучати молодих людей більше, щоб вони розуміли це захворювання та як себе захистити».

Вакцинація українців розпочнеться у другій половині 2021 року. «Ми маємо понад 200 експериментальних вакцин, які знаходяться на різній стадії розвитку в лабораторіях або на різних типах випробувань. І з них вже 8 вакцин, які перебувають у третій фазі клінічних випробувань, і ще одну вакцину зараз розглядаємо. Отже, що ми можемо сказати: якщо все вдаватиметься дуже добре, то вакцина в Україні може бути наявна в другій половині 2021 року».

Препарату, який би вилікував від коронавірусу, на сьогодні немає. «Останні випробування зазначають, що деякі кортикостероїди, такі як дексаметазон, дають певний ефект, якщо застосовувати їх для пацієнтів, які вже перебувають на вентиляції. Результати показують, що використання цього препарат насамперед зменшує вірогідність настання смерті в 5 разів. Також пам’ятаймо про кисневу терапію, що також зменшує ймовірність негативних результатів лікування».

Якомога швидше потрібно розгорнути масову імунізацію він інших інфекційних хвороб, у першу чергу - від кору. «Не треба забувати, що у 2019 році чи навіть у попередні роки в Україні спостерігався найвищий рівень захворюваності на кір у всій Європі. Саме тут стався другий за величиною спалах кору у світі. Нам потрібно надолужити і переконатись, що початок виходу зі спалаху COVID-19 у найближчі роки не супроводжуватиметься спалахом кору в 2022-2023 роках».

Нагадаємо, масової вакцинації від коронавірусу слід очікувати не раніше середини 2021 року. Такий прогноз зробила представниця Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Маргарет Харріс. Щоб перейти до масової вакцинації від COVID-19, ВООЗ має переконатись, що вакцина достатньо безпечна на ефективна.

Фото: Суспільне

ms.detector.media