ms.detector.media
Марина Довженко
01.10.2020 13:05
Утиски російськомовних школярів — нова улюблена тема російської пропаганди
Утиски російськомовних школярів — нова улюблена тема російської пропаганди
Початок обов’язкового викладання у школах українською пропагандисти використали на повну.

Із початку вересня, коли в українських школах почалось навчання за новими правилами, які передбачають викладання 80% предметів українською мовою, (про)російські пропагандистські ресурси посилили поширення меседжів про «утиски російськомовних громадян». Водночас на проблемі мови навчання у школі наголошували спікери партії «Опозиційна платформа — За життя», представникам якої належать зокрема телеканали «Інтер», «112», NewsOne і ZIK. Про це йдеться в огляді проникнення російської пропаганди в українських медіа за вересень 2020 року.

На думку автора моніторингу Петра Бурковського, тема виявилась продуктивною, адже швидкість переходу на українську мову навчання справді хвилює мешканців Донеччини, Луганщини та інших регіонів, де дотепер значна частина школярів обирала російську мову навчання.

«Страна» повідомила, що на місцях батьки та вчителі збираються саботувати це рішення, не переймаючись наслідками своїх дій. «"Не думаю, что будет преступлением, если процент предметов на украинском окажется немного ниже указанного в законе", — сказал нам директор одной из русских школ на правах анонимности».

Співголова ОПЗЖ Юрій Бойко заявив, що партія скасує «антиконституційні закони» про мову в Конституційному суді. А голова політради партії Віктор Медведчук у той же час займався «гіперболізацією» та «персоніфікацією» проблеми з мовою у школі: «Ответственность за циничную расправу над русским языком в Украине несет Зеленский и его окружение». Про ці та інші тези проросійської пропаганди, поширені в українських медіа, читайте в матеріалі Петра Бурковського.

Фото: Pixabay 

ms.detector.media