ms.detector.media
MediaSapiens
25.09.2020 18:53
РНБО хоче поставити на облік українців, які користуються «ВКонтакте»
РНБО хоче поставити на облік українців, які користуються «ВКонтакте»
Юрист вважає, що ця ідея не відповідає вимогам законності.

Рада національної безпеки і оборони України має намір поставити на облік у правоохоронних органах усіх українців, які користуються забороненою російською соцмережею «ВКонтакте». Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов, пише «Українська правда».

«Я хотів би звернути увагу на користувачів, які користуються цим ресурсом, який є забороненим. Це має бути їхня відповідальність – нащо вони це роблять і для чого вони це роблять», - сказав Данілов.

Він зазначив, що РНБО займається цим питанням і спільно з міжнародними партнерами.

Юрист ГО «Цифрова лабораторія», яке займається інформаційною безпекою, Віта Володовська вважає, що така ідея не відповідає вимогам законності.

«Статус цієї заяви поки не зрозумілий. Якщо оцінювати саме ідею ставити на облік всіх користувачів соцмережі - тут очевидний вихід за межі повноважень державних органів і втручання в права громадян. У РНБО немає повноважень безпосередньо вести такий облік, їх основна функція - координація діяльності інших органів в сфері оборони», - заявила юристка у коментарі виданню AIN.UA.

Раніше російська соціальна мережа «ВКонтакте» на своїй офіційній сторінці для українських користувачів повідомила, що розробники поліпшили роботу проксі в мобільному додатку, завдяки чому ВК тепер можна користуватися «без обмежень».

Нагадаємо, 14 травня президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО, які передбачають продовження блокування в Україні російських інтернет-сервісів і соцмереж, а також санкції проти низки російських медійних компаній і розробників програмного забезпечення.

Санкції строком на три роки продовжено щодо ООО «Мэйл.ру груп», ТОВ «Мейл.ру Україна», ООО «ВКонтакте», ТОВ «В Контакті», на один рік – щодо ООО «Яндекс» і ТОВ «Яндекс.Україна», а також низки розробників програмного забезпечення, у тому числі «Лаборатория Касперского», «Доктор Веб», 1С та інших.

Фото: espresso.tv

ms.detector.media