ms.detector.media
MediaSapiens
23.09.2020 21:38
СБУ офіційно підтвердила, що стежила за групою «вагнерівців» до їхнього арешту у Мінську
СБУ офіційно підтвердила, що стежила за групою «вагнерівців» до їхнього арешту у Мінську
Український суд заочно заарештував «вагнерівців» у кінці липня.

Служба безпеки України офіційно підтвердила в суді, що збирала докази щодо російських бойовиків ПВК «Вагнера» незадовго до їхнього затримання у Білорусі. Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на документи, яки має в розпорядженні.

Український суд заочно заарештував «вагнерівців» у кінці липня, проте рішення досі не оприлюднене.

Водночас, у публічному реєстрі з’явились два рішення із засідань, де адвокати бойовиків намагались оскаржити арешт.

Одне з них стосується уродженця російського селища Ільїнка, який має сина 2007 року народження. За інформацією УП, йдеться про одного з «вагнерівців» Дениса Харитонова.

За документами, підозру чоловіку оголосили 29 липня – в день, коли стало відомо про затримання бойовиків у Білорусі. Наступного дня його оголосили в міжнародний розшук і заочно арештували в суді. У суді СБУ посилалась на низку доказів, отриманих 13-25 липня.

У розпорядженні УП є кілька документів, ймовірно, з матеріалів справи щодо «вагнерівців». Один із них має назву «Протокол зняття інформації з електронних  інформаційних систем» і датований 24.07.2020 року, як і доказ, на який офіційно посилалась СБУ у суді. У документі фігурує ім’я слідчого СБУ, який згадується у публічному судовому рішенні. Також документ має печатки Департаменту контррозвідки СБУ. Протокол мав гриф «таємно», однак згодом був розсекречений.

У протоколі йдеться, що слідчий Служби безпеки зняв інформацію з електронної скриньки info@office-rosneft.org, яким користується особа на ім’я «Сергій Петрович». Раніше російські пропагандистські ЗМІ повідомляли, що бойовиків вербували з цієї ж пошти, а самі «вагнерівці» стверджували, що їхній куратор представлявся «Сергієм Петровичем».

Нагадаємо, 29 липня 2020 року стало відомо про затримання в Білорусі 33 найманців приватної військової компанії «Вагнера». Згодом їх передали Росії, хоча Україна теж просила видати найманців, тому що вони брали участь у війні на Донбасі з боку бойовиків. У серпні з'явилась інформація, що «вагнерівців» виманили в Білорусь українські спецслужби, але в останню мить спецоперацію зірвав Офіс президента. Водночас в ОПУ цю інформацію заперечували.

Детальніше про цю історію читайте тут.

ms.detector.media