ms.detector.media
MediaSapiens
11.09.2020 16:53
У соцмережах поширюють фейк, що ексміністр США засудив Євромайдан
У соцмережах поширюють фейк, що ексміністр США засудив Євромайдан
В дійсності ексміністр фінансів США Пол Генрі О’Ніл ніколи не писав такого листа.

Користувачі соціальних мереж поширюють інформацію про те, що ексміністр фінансів США Пол Генрі О’Ніл нібито написав відкритого листа до українців із критикою Євромайдану. Насправді ж американський чиновник не писав такого листа. На фей звернули увагу журналісти проєкту «СтопФейк».

Фейк поширив користувач Facebook Сергій Панков з Одеси. Допис зібрав 4,2 тисячі поширень та 1,5 тисячі коментарів. 

У листі, який нібито належить американському ексміністру, йдеться, що Євромайдана «ніколи не було», а всі події 2014 року є нічим іншим як вторгненням США.

«Майдану, вашого Майдану, ніколи не було, дорогі українці! Під виглядом Майдану на Україну було здійснено вторгнення США. Помаранчевої революції для побудови «демократичної держави» в Україні ніколи не існувало, це було фальшивкою, фікцією. Те, що ви називаєте Майданом, було неприкритим американським вторгненням, здійсненим за допомогою неурядових організацій, розвідувальних служб, найманців США і представників ЄС, а також відомої цифри, яка була витрачена США на розвиток демократії в Україні», – йдеться у розповсюджуваних повідомленнях.

Крім цього, в «листі» нібито розповідається, що всі події на Євромайдані – постановка, а українське прагнення в ЄС – «величезна дурниця», оскільки там все «досить погано».

В дійсності ексміністр фінансів США Пол Генрі О’Ніл ніколи не писав такого листа. Оригінальний текст належить такому собі Генрі Полу (Henry Paul) і був опублікований ще в 2015 році на німецькому сайті «Contra Magazin»  німецькою мовою. Зараз цей матеріал вже видалений із сайту, але в інтернет-архіві залишилася ця сторінка.

Нагадаємо, після трагедії в порту Бейрута, де в результаті займання хімікатів стався потужний вибух, у російських та українських ЗМІ поширився фейк, що Україну очікує подібна трагедія

Фото: Facebook

ms.detector.media