ms.detector.media
MediaSapiens
02.09.2020 12:10
США відмовились брати участь у розробці вакцини від COVID-19 разом з ВООЗ
США відмовились брати участь у розробці вакцини від COVID-19 разом з ВООЗ
США звинувачують Всесвітню організацію охорони здоров'я в корупції та співпраці з Китаєм.

Уряд США відмовився брати участь у міжнародних зусиллях з розробки та розповсюдження вакцини проти COVID-19 під егідою Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ), повідомляє видання The Guardian.

«Сполучені Штати будуть продовжувати залучати міжнародних партнерів для перемоги над вірусом, але ми не будемо обмежені багатосторонніми організаціями, що перебувають під впливом корумпованою Всесвітньої організації охорони здоровʼя та Китаю», — заявив прессекретар Білого дому Джадд Дір.

За його словами, президент США Дональд Трамп не пошкодує коштів на розробку вакцини від коронавірусу, однак США будуть робити це власними зусиллями.

Зараз понад 170 країн світу беруть участь у в ініціативі ВООЗ та Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI) — COVAX. Вона спрямована на забезпечення глобального доступу до ефективної вакцини від коронавірусу для всіх країн.

Сюрі Мун з Центру глобального здоров’я (Женева) заявила, що відмова США брати участь в COVAX є «справжнім ударом» по глобальних зусиллях протидії коронавірусу. 

«Поведінка країн щодо розробки вакцин буде мати серйозні політичні наслідки не лише для охорони здоров’я. Ця ситуація показує, наскільки ви надійний партнер», — стверджує вона.

Раніше США заявили про свій вихід з ВООЗ і вже сповістили організацію про це офіційно. Згідно зі статутом, статися вихід має за рік за умови, що Вашингтон погасить заборгованість перед ВООЗ. Наразі ця сума складає 198 мільйонів доларів. 

Про бажання вийти зі складу Всесвітньої організації охорони здоров'я президент США Дональд Трамп заявляв ще у травні, коли Америка припинила її фінансування. Глава Білого Дому закидав ВООЗ приховування фактів про пандемію і підтримку Китаю.

Нагадаємо, американська фармацевтична компанія Moderna стверджує, що її експериментальна вакцина від коронавірусу безпечна і показала свою ефективність у всіх вікових групах, включаючи людей похилого віку.

Фото: Pixabay

ms.detector.media