ms.detector.media
Ілона Громлюк
26.08.2020 18:05
«Якщо немає досвіду – бийте по голові». У мережі спалахнула боротьба з Telegram-каналом, де вчать нападати на жінок
«Якщо немає досвіду – бийте по голові». У мережі спалахнула боротьба з Telegram-каналом, де вчать нападати на жінок
Користувачі обурені опублікованими інструкціями, а також політикою месенджера, що не передбачає втручання у закриті групи.

Останні кілька днів користувачі у Twitter і Telegram почали масово скаржитись на Telegram-канал, де існтруктують, як правильно нападати та вчиняти насильство над жінками.

Йдеться про паблік під назвою ForttageClub, і однією з перших його помітила російська правозахисниця Альона Попова та художниця Марго Колобова.

«Трясуться руки, нудить і хочеться ридати. У мене в сторіз посилання на телеграм-канал, творець якого вчить як нападати, бити і здійснювати насилля над жінками», – написала Колобова.

До свого посту художниця доклала скріни контенту, який поширювався у цьому каналі. З них зрозуміло, що адміни радили підписникам (на той момент їх було 1887, а згодом збільшилось на кілька тисяч) шукати жертв на сайтах чи додатках для знайомств, ось як Tinder.

«Коли між вами зав’язалися дружні стосунки, то спробуйте запросити її в громадське, людне місце (парк, кінотеатр, кафе), щоб жертва нічого не запідозрила. Рекомендую запропонувати їй алкогольні напої, але якщо вона біла та пухнаста і не п’є, тоді краще підсипати їй у напій снодійне», – пишуть у телеграм-каналі, де далі йде перелік «7 кращих снодійних препаратів, які можна купити без рецепту».

Автори також публікують поради на кшталт, «якщо не маєте досвіду – бийте по голові», рекомендують, як краще вдарити жінку, яка носить підбори, чи як наносити удари так, аби не травмуватись самому.

На пост Колобової відреагувало кілька тисяч користувачів. Вони почали скаржитись на телеграм-канал, і станом на 26 серпня він уже недоступний.

«Наш телеграм-канал блокують тупі феміністки, мавпи», – з’явилось повідомлення в ForttageClub. Там же кинули лінк на приєднання до нового, вже приватного каналу. Туди не може зайти будь-хто, і поскаржитись на нього також неможливо: техпідтримка месенджера модерує лише відкриті канали.

«Всі чати та групи в Telegramприватна і недоторканна власність їх власників. Ми не приймаємо ніяких запитів, пов’язаних з ними»,написано в правилах месенджера.

У зв’язку з такою політикою правозахисниця Альона Попова планує написати відкритий лист засновникові Telegram Павлу Дурову. А заступниця голови комітету Держдуми з питань сім’ї, жінок і дітей Оксана Пушкіна – звернутись до Генеральної прокуратури РФ для перевірки телеграм-каналів, які інструктують насильників. «За публічні заклики до насилля авторів каналу необхідно притягнути до кримінальної відповідальності. Але лише профільне відомство може дати точну правову оцінку діям телеграмщиків», повідомила депутатка Агентству місцевих новин «Москва».

Схоже на те, що користувачі не впевнені в реакції відомства, тому що запустили у Twitter флешмоб під хештегом #форттажподсуд.

Деякі учасники флешмобу також публікують фотографії та імена двох росіян, можливих адміністраторів ForttageClub, хтось знайшов навіть їх профілі в Тіндері. Та немає жодних доказів тому, що саме ці люди причетні до діяльності каналу.

Варто відмітити, що до флешмобу долучились не лише росіяни, а й білоруси та українці. Як розповів MediaSapiens 27-річний Богдан із Києва, він вперше дізнався про діяльність ForttageClub в одній з феміністичних груп чи то в Telegram, чи то в Instagram.

Тоді ж в Telegram почали з’являтись численні канали на кшталт «АнтиForttageClub». Їх підписники (їх більше сотні) об’єднуються у закриті групи, в яких координують зусилля з пошуків нових груп-клонів, які би могли створити адміни ForttageClub. Наразі таких знайшли уже щонайменше п’ять.

Також активісти намагаються проникнути у закриті групи під різними ніками, заскрінити новий контент і вже зсередини групи поскаржитись на неї модераторам Telegram. У такий спосіб, каже Богдан, останні вимушені звертати увагу на скарги та блокувати навіть приватні закриті канали.

Боротьба може ускладнитись, якщо адміни почнуть більш уважно відбирати чи в різний спосіб «перевіряти» нових підписників. Тож  Богдан із компанією однодумців активно міркує над іншими потенційними стратегіями. Мотивації у киянина достатньо:«Фемінізм – це не лише вийти 8 березня на марш із подругами на Софійську площу, а й часом поборотися задля них зі злом».

Фото:.radiosvoboda.org

ms.detector.media