ms.detector.media
MediaSapiens
19.08.2020 12:25
У ЗМІ поширюють маніпуляцію про те, що ВООЗ закликає більше не вводити карантин
У ЗМІ поширюють маніпуляцію про те, що ВООЗ закликає більше не вводити карантин
Цю інформацію поширили низка російських, казахських та українських ЗМІ. Серед них - Страна, Корреспондент, УНІАН

У мережі та в ЗМІ поширюють маніпулятивну інформацію про те, що ніби Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) закликала більше не вводити карантин у зв'язку з пандемією COVID-19. Натомість обмежитись носінням масок і збереженням соціальної дистанції. На фейк звернули увагу журналісти проєкту VoxCheck.

Журналісти VoxCheck звернули увагу, що українські медіа другий день поспіль пишуть, нібито головний епідеміолог ВООЗ Марія Ван Керхове закликала не запроваджувати карантин знову. Всі вони масово посилаються на російське медичне видання medikforum. Видання поширило цю інформацію в понеділок 17 серпня без жодних посилань і навіть не розповідають, де  Ван Керхове таке заявила.

Цю інформацію поширила низка російських, казахських та українських ЗМІ. Серед них - Страна, Корреспондент, ТОнеТО, УНІАН (після повідомлення про фейк видання видалило публікацію).

Однак на офіційному сайті ВООЗ немає інформації про локдаун. А джерелом інформації для новини на medikforum стало інтерв’ю Марії Ван Керкхове, яке вона дала британському виданню The Telegraph на початку серпня 2020 року. 

«Серед рекомендацій ВООЗ немає вимоги вводити локдауни. Однак у деяких країнах вони були насправді дуже корисними, оскільки там були сильні спалахи COVID-19. Сподіваємось, що країнам більше не доведеться знову запроваджувати загальнонаціональні локдауни («But we're hopeful that countries will not need to implement national lockdowns again», - заявила Керкхове. 

Однак The Telegraph не втримався від клікбейтного заголовку. У  ньому вони написали, що ВООЗ застерігає від введення локдаунів. Хоча саме цього Керкхове не говорила.

У цьому ж інтерв’ю лікарка додала, що локдаун сам по собі не працює.  Це комплекс заходів, які повинні вводити держави, щоб стримати спалахи. Крім того, на брифінгу ВООЗ, за день до публікації в The Telegraph, Керкхове  заявила: «Зараз країни вчаться і бачать більше ефективні методи боротьби з COVID-19. Тому не потрібно знову закриватись на суворі карантини». 

Ймовірно, саме з цієї тези британські журналісти і написали заголовок. Але у статті не було жодних посилань ні на жодні деталі, ні на сайт ВООЗ. Також у статті не пояснюється, що таке локдаун, що таке карантин, що таке національний карантин. Цікаво, що серед англомовних ЗМІ цю публікацію не поширив ніхто. Публікацію The Telegraph розглядали лише на Reddit, там вона зібрала всього 66 коментарів.

Більшість користувачів зійшлись на тому, що хоча ВООЗ часто критикують і справедливо, однак в низці країн локдауни змогли зменшити кількість людей, які захворіли на COVID-19. Інші користувачі писали, чому ніхто раніше не говорив про те, що локдауни не потрібні.

Фото: ВООЗ

ms.detector.media