ms.detector.media
MediaSapiens
19.08.2020 10:36
Російського блогера Андрія Пижа звинувачують в передачі Україні секретних документів
Російського блогера Андрія Пижа звинувачують в передачі Україні секретних документів
Блогер частково визнав свою провину. Він побоюється, що його можуть звинуватити у шпигунстві.

Російського блогера та автора YouTube-каналу urbanturizm, в якому він викладає ролики з промислових об’єктів, Андрія Пижова підозрюють в тому, що він передавав в Україну секретні відомості про московське метро. Про це з посиланням на інформагентство ТАСС пише «Медуза». ТАСС цю інформацію повідомило джерело в правоохоронних органах.

«Його звинувачують у провезення на територію України даних, пов'язаних з лініями метрополітену в Москві, а також підземними транспортними спорудами мобілізаційного призначення, які охороняються законом і правоохоронними органами РФ. Ці відомості належать до держтаємниці», - заявив співрозмовник агентства.

Блогер Андрій Пиж має подвійне громадянство - України та Росії. На його YouTube-каналі 799 тис. підписників.

6 серпня Міщанський суд Москви заарештував блогера. Його звинувачуються в незаконному отриманні відомостей, що становлять держтаємницю, а також у поширенні цієї інформації за кордон. Покарання за цією статтею передбачає від трьох до восьми років колонії. За версією слідства, Пиж перевіз цю інформацію в Україну на флешці.

Адвокат блогера Олексій Хальзов заявляє, що блогер поширював дані пов'язані з транспортом, але це не має відношення до військової таємниці. Захисник також додав, що блогер не збирався торгувати цією інформацією.

Сам Пиж частково вже визнав свою провину. За словами адвоката, це пов’язане з тим, що блогер має побоювання, що справу можуть перекваліфікувати на шпигунство.

Нагадаємо, Google в рамках кампанії по боротьбі з дезінформацією видалив 78 YouTube-каналів і три блоги, пов’язаних із Росією. Видалені канали публікували відео російською та англійською мовами, присвячені російській і сирійській політиці, боротьбі з пандемією COVID-19 у США, а також ЄС, Литві, Україні.

Фото: eadaily.com

ms.detector.media