ms.detector.media
MediaSapiens
17.08.2020 13:14
«Провокація з боку Києва»: як російські телеканали висвітлювали протести в Білорусі
«Провокація з боку Києва»: як російські телеканали висвітлювали протести в Білорусі
Російські телеканали здебільшого співчували Лукашенку, а протести в Білорусі порівнювали з Майданом

Вчора, 16 серпня у столиці Білорусі Мінську відбулось два мітинги - один на підтримку Олександра Лукашенка, інший проти. Другий мітинг виявився найчисельнішим в історії сучасної Білорусі - в ньому взяли участь понад 200 тисяч осіб. На протести в інших містах вийшло кілька десятків тисяч білорусів.

Видання «Медуза» проаналізувало, як російські телеканали висвітлювали події в Білорусі.

«Первый канал»

Головну увагу журналісти телеканалу вирішили присвятити мітингу на підтримку Олександра Лукашенка. Учасників провладного мітингу назвали «представниками ядерного електорату Лукашенко». Це «роботяги, селяни, бюджетники». 

За даними телеканалу, підтримати Лукашенка прийшли близько 60 тисяч осіб. Хоча цю цифру називають завищеною. Наприклад, за даними видання «Наша Ніва», на підтримку Лукашенка вийшли 10 тисяч учасників.

У новинах «Первый канал» підкреслював, що після виборів Білорусь «відчуває тиск ззовні», і Росія готова «надати всю необхідну допомогу». Автор сюжету підкреслив, що Лукашенко «врятував країну від прірви» і процитував його слова з промови на мітингу: «Не може бути 80% фальсифікацій».

«Россия 1»

Меседжі, які просувались на цьому телеканалі, дуже нагадують «Первый канал». Спершу журналісти розповіли про дзвінки Лукашенко Путіну, а потім про мітинг прихильників чинного президента. Учасників мітингу проти Лукашенка називали «бандитами» - начебто вони самі нападають на ОМОН. На думку авторів сюжету, мир у країні може бути тільки при Лукашенко.

Акції протесту постійно порівнювали з українським майданом. «Опозиція вирішила, що офіційні результати виборів підтасовані й вступила в жорстку конфронтацію з ОМОН», - так описали на «Росії 1» початок протестів, при цьому зазначивши, що жорстокість була з обох сторін. 

Про Україну в сюжеті сказали, що її роль зараз - звинувачувати Росію в агресії. Згадали в сюжеті й про «вагнерівців», яких Білорусь видала Росії. Їх назвали «колишніми російськими військовими», і заявили, що вся ця історія - провокація з боку Києва.

НТВ

У сюжеті телеканалу показали два мітинги - один на підтримку Лукашенка, інший - проти. На відміну від попередніх каналів, на НТВ мітинг протестувальників назвали рекордним в новітній історії Білорусі, оцінивши чисельність його учасників в сотні тисяч людей.

У сюжеті також показали два коментарі учасників акції. Одна з учасниць заявила, що ніколи не бачила такої єдності білоруського народу, інший учасник пояснив, що вийшов на акцію через жорстокість силовиків. Також в сюжеті показали кадри з мітингів в інших містах країни.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За попередніми результатами, Олександр Лукашенко здобув понад 80%, а кандидатка від опозиції Світлана Тіхановська — близько 10%. Проте вона відмовилася визнавати офіційні результати виборів і закликала людей протестувати.

У різних містах країни розпочалися протести, які влада жорстоко придушує, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати та гумові кулі. 

З дня виборів у Білорусі були перебої з інтернетом, роботою соціальних мереж і месенджерів, а також і великих інтернет-медіа. Чинний президент Олександр Лукашенко стверджує, що інтернет у країні вимкнули нібито з-за кордону, щоб «викликати невдоволення в населення». 

12 серпня доступ до соціальних мереж, месенджерів, пошукових систем, місцевих та іноземних видань частково відновили

Фото: Франак Вячорка/Facebook

ms.detector.media