ms.detector.media
MediaSapiens
12.08.2020 16:28
У мережі поширюють фейк, що носіння масок призводить до захворювань шкіри
У мережі поширюють фейк, що носіння масок призводить до захворювань шкіри
Для того, щоб ускладнити пошук, фейкомети обрізали зображення, щоб не було видно копірайту і звідки вони взяті.

У мережах Facebook і Twitter почали поширювати інформацію, що носіння масок може призвести до проблем зі шкірою. На цей фейк звернули увагу журналісти проєкту «По той бік новин».

Ті, хто поширюють ці фейки, назбирали моторошних зображень у мережі, щоб довести шкоду він носіння масок. Для того, щоб ускладнити пошук, картинки обрізані, щоб не було видно копірайту і звідки вони взяті. 

Наприклад, одне із зображень поширила користувачка на ім’я Laura. Вона стверджує, що висипи на шкірі у неї виникли після носіння маски. Лікар їй поставив діагноз золотистий стафілокок. Насправді це фото існує в інтернеті лише у вигляді єдиного скріншоту у пості такої собі Amber Lynn Gilles. Вона відома тим, що намагалась наїхати на працівника Starbucks, який відмовився обслуговувати її без маски, а в неї нібито було медичне звільнення від носіння маски. 

В іншому випадку користувачі поширювала зображення дітей, хворих на герпес та вітрянку. Наприклад, фото хлопчика, хворого на герпес, взяте з Вікімедії і використано ще 10 вересня 2018 року для ілюстрації статті про те, що Університет Іллінойсу отримує $2 млн за дослідження вірусу герпесу. Інше фото дівчинки, хворої на вітрянку, - це ілюстрація до статті «Що викликає мій висип» у медичному виданні за 2018 рік, рецензованій доктором медичних наук.

Ще одне фото облетіло весь світ ще у березні. На ньому італійська медсестра з синцями на обличчі після багатогодинного носіння окулярів та респіратора. Фото «Лікарів першої лінії» з закликом дякувати лікарям, розповсюдили спершу у Twitter, а потім їх підхопила італійська преса.

Журналісти «По той бік новин» зауважують, що хоча золотистий стафілокок чисто теоретично може потрапити зі шкіри всередину на маску і може вижити на масці, однак це надто складний шлях. Стафілокок - це частина мікрофлори організму людини. Він може розвинутися, якщо імунітет «дозволить». Для цього не потрібне тепле вологе середовище під маскою - бактерії й так уже живуть у вологому й теплому середовищі носоглотки.

Нагадаємо, деякі користувачі соціальній мережі Facebook маніпулюють фотографіями з мітингу проти коронавірусних обмежень у Німеччині. За даними берлінської поліції, в мітингу 1 серпня взяли участь 17 тисяч учасників. Громадська активістка Лідія Гончаренко з Києва поширила в себе в Facebook інформацію про те, що в мітингу взяли участь 2 млн людей. 

20 тис. учасників мітингу нарахував репортер видання RBB Олаф Сундермайер, який багато років слідкує за демонстраціями. За його оцінками, спочатку прийшло 12 тисяч людей. Потроху зібрання розросталося і під час кульмінації досягло близько 20 тисяч.

Того ж громадська активістка Лідія Гончаренко з Києва поширила в себе в Facebook інформацію про те, що в мітингу взяли участь 2 млн людей. 

ms.detector.media