ms.detector.media
MediaSapiens
11.08.2020 15:02
Nexta Live: що відомо про найпопулярніший телеграм-канал Білорусі
Nexta Live: що відомо про найпопулярніший телеграм-канал Білорусі
У каналу немає штатних журналістів. За словами головного редактора Романа Протасевича, над ним працюють 3-4 людини.

Понад 1 млн підписників нараховує сьогодні найпопулярніший білоруський канал у Telegram Nexta Live. Він оперативно повідомляє про події, які розгортаються в Білорусі після президентських виборів 9 серпня.

Кожен пост набирає в середньому 200-300 тисяч переглядів. Один з найпопулярніших постів із закликом 10 серпня вийти до мінської Стели зібрав понад 920 тисяч переглядів. У ньому автори опублікували інструкцію для підготовки до протесту.

На каналі публікують інформацію про протести на білоруських підприємствах, побиття мітингувальників, про підтримку протестів в інших країнах, зокрема в Україні.

Назва каналу походить від білоруського слова «нехта» і перекладається як «хтось». У каналу немає штатних журналістів. За словами головного редактора Романа Протасевича, над ним працюють 3-4 людини. Вони збирають і публікують повідомлення, які надсилає «хтось» - звичайні люди, небайдужі до подій в Білорусії.

За даними видання «Сноб», канал у Telegram заснував 22-річний блогер, відомий під іменами Степан Путило, Степан Свєтлов або Степан Nexta. Ще раніше, у 2015 році він створив ютуб-канал Nexta. Першою публікацією стало відео з піснею «Вибору немає», яка закликала бойкотувати тодішні президентські вибори в Білорусі. Після цього блогером зацікавилися спецслужби. 

Раніше засновник Telegram Павло Дуров заявив, що запровадив у месенджері інструменти проти цензури, щоб білоруси могли й далі користуватися платформою. 

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За попередніми результатами, Олександр Лукашенко здобув понад 80%, а кандидатка від опозиції Світлана Тіхановська — близько 10%. Проте вона відмовилася визнавати офіційні результати виборів і закликала людей протестувати.

У різних містах країни розпочалися протести, які влада жорстоко придушує, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати та гумові кулі. Всього повідомили про затримання 3 тисяч людей та поранення приблизно 50 протестувальників. Одна людина загинула. 

11 серпня Світлана Тіхановська покинула Білорусь і прибула в Литву. Протести у країні тривають.

З дня виборів у Білорусі перебої з інтернетом, роботою соціальних мереж і месенджерів, а також і великих інтернет-медіа. Чинний президент Олександр Лукашенко стверджує, що інтернет у країні вимкнули нібито з-за кордону, щоб «викликати невдоволення в населення». 

Фото: Nexta Live

ms.detector.media