ms.detector.media
Марина Довженко
07.08.2020 14:36
Олег Винник здавав кров для ліків від COVID-19 перед телекамерами. Насправді він не хворів
Олег Винник здавав кров для ліків від COVID-19 перед телекамерами. Насправді він не хворів
Раніше рятувати хворих своєю кров’ю викликались нардепи Рудик і Шахов.

Телеканали «Україна» та ICTV використали співака Олега Винника, щоб привернути увагу до новоствореного центру служби крові в Черкасах, оплаченого компанією «Біофарма». Водночас у глядачів могло скластися хибне враження, що кров співака може бути використана для створення препаратів від коронавірусної хвороби. Про це йдеться в підсумках моніторингу щоденних новин українських телеканалів за 27 липня — 2 серпня 2020 року.

«Сучасний ремонт, просторі зали, зірковий донор», «Це вже п'ятий плазма-центр в Україні. В Черкасах найсучасніший. Інвестували сюди 3 мільйони доларів», — так хвалили нововідкритий центр на ICTV. Подібні компліменти центру робили й на «Україні»: «Черкаський центр відкрили на базі старої станції переливання крові. Зробили євроремонт, закупили зручні крісла та найновіше обладнання. Вклали понад 3 мільйони євро». В обох сюжетах з’явилися коментарі директора «Біофарми» Костянтина Єфименка, який запевняв у найвищій якості обладнання центру. Завершувалися обидва сюжети анонсами виготовлення ліків проти коронавірусу від цієї компанії на основі плазми крові людей, які вже мають імунітет до коронавірусу.

Нагадаємо, 7 липня у новинах каналу «1+1» вийшов сюжет про те, як народний депутат Сергій Рудик, який нещодавно приєднався до депутатської групи «За майбутнє», здає кров у Черкасах. Раніше свою кров мав намір здати народний депутат Сергій Шахов. Втім на відміну від Шахова й Рудика, Олег Винник на коронавірусну хворобу не хворів. Попри це в новинах «1+1» пролунали слова «кров Олега Винника може текти по ваших венах». Хоча далі в матеріалі уточнили, що Винник — лише приклад для потенційних донорів.

Компанія «Біофарма» з минулого року належить німецькій корпорації Stada.

Більше про тенденції та маніпуляції в новинах минулого тижня читайте в огляді Зої Красовської.

Фото: tsn.ua

ms.detector.media