ms.detector.media
Ілона Громлюк
30.07.2020 14:31
Справа на тисячі доларів. Як просувають, продають і крадуть українські телеграм-канали
Справа на тисячі доларів. Як просувають, продають і крадуть українські телеграм-канали
Молоді підприємці розповіли, скільки заробляють та як часом втрачають свій бізнес через шахраїв.

Українці все більше освоюють Telegram. Якщо в червні 2016 року лише 2,8% українців користувалися Telegram, то сьогодні – вже 73,9%, тобто понад 5,6 мільйонів користувачів. За цей час встигло вирости ціле покоління телеграм-бізнесменів: вони розвивають свої телеграм-канали, продають рекламу та нарощують аудиторії в десятки-сотні тисяч читачів. Переважно це молоді люди, і такий бізнес приносить їм вочевидь більші суми, ніж будь-яка інша потенційна робота на початку кар’єри.

То скільки можна заробити у Telegram, наскільки важко просувати свої канали, і як цей бізнес можуть в один день відібрати онлайн-шахраї? Молоді підприємці розповіли про свій досвід MediaSapiens.

Підписники мають свою ціну

Телеграм-канали створюють з різною метою. Хтось, подібно до Романа Олексієнка та Дарії Єрьомченко, істориків-другокурсників Харківського національного університету імені Каразіна, у такий спосіб просто виводять свої хобі на новий рівень. На своєму каналі UkrMap вони візуалізують дані та статистику, розповідаючи так про проблеми та особливості різних країн для понад 7 тисяч підписників. На один пост студенти витрачають від 30 хвилин до півтори години часу, поєднуючи це з навчанням, проте головною своєю метою декларують не прибуток, а можливість займатись улюбленою справою, ділитися цікавими знахідками.

А ось у маркетолога Андрія Завірюхи ціла міні-імперія під назвою 365 Media UA: аудиторія його восьми телеграм-каналів уже перевалила за 100 тисяч підписників. У нього є канали-цитатники відомих особистостей, канали-словнички з української та англійської мов, а є і про технології. Наразі це основне заняття та одне з джерел прибутку для молодого чоловіка.

Та якою би цікавою не була тематика – сама по собі аудиторія не приходить. 29 жовтня, у день народження UkrMap, на канал підписалося всього 72 людини – тобто всі знайомі, друзі та навіть рідні авторів-студентів. «Коли закінчилися люди, яких можна було додати власноруч, наступила фаза реклами. Вкидаючи посилання на нашу групу в кількох чатах інших каналів, ми таки нарвалися на заслужений бан від модераторів, за що потім мовчки відсиділи день, – розповідає Роман Олексієнко. – Приріст був незначний – кілька десятків, але то вже підбадьорювало бажання робити новий контент».

Так студенти «подорослішали» та почали купувати рекламу. Після першої ж, від каналу на 9 тисяч підписників, аудиторія UkrMap виросла до 500 читачів, тож така практика виявилась ефективною. Ціна на рекламу різна, каже пан Олексієнко, і для студентів часом надто велика. Суми залежать від розмірів аудиторії та переглядів, з адмінами можна торгуватись. «У каналах по 1000-1500 підписників середня ціна може бути і 40-50 гривень у середньому, а на найбільшому українському каналі “Украина 24/7” (499 тисяч підписників – ред.) ціна реклама звичайних каналів може коштувати і близько 10 тисяч гривень – можна лише уявити, які ціни для БК (букмекерських контор – ред.) і політичної реклами», – розповідає хлопець.

Менш ефективний, але ще один поширений спосіб збільшити аудиторію – взаємний піар. Це коли канали з подібною кількістю переглядів рекламують одне одного. Адміни можуть домовитись про акцію «24 години», коли через день рекламні пости видаляються. Або коли пости тримають до певної обумовленої кількості переглядів, і потім видаляють теж. Зазвичай це не зовсім безкоштовно: адмін каналу з меншим охопленням і кількістю підписників домовляється з адміном сильнішого каналу про якусь доплату.

Коли ставиш собі за мету заробіток, то можна й викупити чийсь телеграм-канал на якусь цікаву тему. Там уже буде аудиторія, і твоєю метою стане її утримати. Ціни залежать від кількості підписників: 1-5 гривень за людину. «Усе залежить від тематики – я звик купувати за 0,80 копійок, – розповідає Андрій Завірюха. – Знаходив на tgstat (офіційний сайт зі статистикою і довідником каналів – ред.) закинуті канали, які мене цікавили, і писав власникам. Так я купив свій перший канал».

Біткоїни й тисячі доларів

Скільки можна заробити на телеграмі? «Це як питати, скільки можна заробляти на ЗМІ, – відповідає Артур Оруджалієв, у минулому керівник популярного українського порталу AIN.ua про інтернет-ринок. – Це звичайний бізнес. Хтось має 0, хтось $100, хтось тисячі, а хтось і більші суми. Якщо грубо, то власники великих каналів мають тисячі доларів у місяць з каналу. А скільки таких тисяч – це вже сильно залежить від багатьох факторів».

Вийти на прибуток можна, маючи від 10 тисяч підписників, припускає пан Оруджалієв, але важливішим є не розмір аудиторії, а її якість, тобто залученість та активність. А також уміння авторів продавати рекламу.

Восени 2018 року Артур Оруджалієв запустив власний телеграм-канал «Путешествуй дешево» – про знижки на тури, перельоти та подорожі загалом. Він вів його трохи більше півроку, за рахунок реклами набравши до 12500 читачів, але згодом втратив інтерес і дав у Telegram та Facebook оголошення про продаж. Один із покупців запропонував за канал один біткоїн (тоді $7 тисяч за курсом), й угоду було укладено.

Хтось пропонував за цей же канал і 10 тисяч гривень, але оцінюють не завжди за кількістю підписників. «Усе скоріше міряється прибутком чи оборотом бізнесу. І сильно залежить від тематики й активності. Тут традиційно: бізнес (тематичні канали про бізнес – ред.) – дорожчий, розваги – дешевші», – каже пан Оруджалієв.

Про його успішну угоду ЗМІ писали багато, бо вона була першою в українській телеграм-спільноті, після того Артур Оруджалієв продавав і купував ще багато. Щоправда, каже, ринок уже не той. COVID-19 приніс кризу і в Telegram.

Коли бізнес можуть поцупити

Хто навряд збавляє обороти в будь-які часи, так це шахраї. У російському Telegram, де ринок більш масштабний і розвинутий, а угоди купівлі-продажу частіші, багато розповідають про випадки, коли авторів каналів «зламували» чи, користуючись їхньою довірливістю, просто тихцем «віджимали» бізнес. Так сталося з одним 25-річним українцем. Тепер він ховається під ніком Триан, остерігаючись афішувати будь-які свої дані.

У нього був канал з описами фільмів на 80 із чимось тисяч підписників. Хлопець довго приваблював аудиторію, і вже міг заробляти на рекламі до $1000-1200 на місяць. Утім, йому стало нецікаво: вирішив переключитись на Instagram, де разом з дівчиною має власний інтернет-магазин. Планував вкласти туди гроші з продажу каналу.

«Одна людина написала мені, що купила б мій канал, і почала багато й часто ставити різні запитання. Якось він подзвонив і сказав, що хоче перевірити, чи справді я власник каналу, та попросив зідзвонитись по Skype. Я думаю – покажу, що я власник, та і все. Але коли ти показуєш свій екран через ноутбук, то в акаунті на Telegram висвітлює твій номер телефону», – розказує Триан.

Номер телефону в Telegram – це логін. Шахрай побачив його і спробував зайти з нього в месенджер. На екрані комп’ютера Триана тут же висвітлилось смс із кодом (така ж приходить на телефон). Тобто її бачив і шахрай, і власник каналу. Проте в Telegram існує подвійна система захисту – так звана двофакторна автентифікація. Тобто після введеного при вході коду треба ввести ще й пароль, який знаєш лише ти. Якщо забудеш цей пароль – тобі його відправляють на пошту.

Шахрай попросив Триана підтвердити, що акаунт і справді прикріплений до його пошти, щоб хлопець увів перед ним пароль. Він увів, і в такий спосіб автентифікацію було знято – тепер шахрай міг зайти в його акаунт, маючи лише телефон і смс-код. Що він і зробив, хутко видаливши адміністраторів з телеграм-каналу, а також сам акаунт Триана, призначивши себе новим адміном.

«На вигляд це була нормальна, адекватна людина. Після нетривалого спілкування в Skype мені відразу ж прийшла смс-ка з текстом якщо хочеш повернути канал – пиши на цей телефон. Я написав і мені сказали: або я викуповую свій телеграм-канал, або працюватиму на нього (шахрая – ред.) і скидатиму йому 50% від прибутку», – розказує хлопець.

Тепер він хоче продати свій новий канал з фільмами, який уже довів до 40 тисяч підписників. Одна людина запропонувала заплатити йому в біткоїнах. Але уточнила, що через гаманець транзакція не проходять – мовляв, є якісь обмеження, а тому нехай Триан зареєструється на біржі, яку вони йому скинуть. Але хлопця вже було так легко не провести: «Ця біржа не гуглилась – то був просто сайт, який вони самі собі створили. І коли ти там реєструєшся, то можеш засвітити все – і телефон, і свою пошту. Гроші вони тобі, може, й перешлють, але вивести їх буде ніяк».

Українським адмінам відомо про історію, яка сталася з Трианом. У Telegram вони об’єднуються в спільноти, де обговорюють спільні проблеми та як від них захиститись. Є навіть окремий канал «Черный список – BADLISTUA», де відстежують шахрайства та інформують про нові схеми абощо. Часом не потрібно і зв’язуватися через Skype – можна зламати пошту чи навіть отримати доступ до телефонного номеру.

Сам Триан багато думав про історію, яка з ним сталась, і дійшов до кількох практичних висновків. Перше – купити собі нову sim-карту та з неї вести телеграм-канали. Друге – ніколи не використовувати цей номер деінде, не вводити його при реєстрації на якихось сайтах, а також бажано мати окрему пошту, яку теж нікому не показувати. І загалом просто менше довіряти незнайомцям у мережі – знав би він це рік тому, його бізнес би не поцупили.

Фото: mc.today, Getty images 

ms.detector.media