ms.detector.media
MediaSapiens
30.07.2020 10:44
Керівники Apple, Facebook, Google та Amazon свідчать в Конгресі США. Їх підозрюють у монополізації ринку
Керівники Apple, Facebook, Google та Amazon свідчать в Конгресі США. Їх підозрюють у монополізації ринку
Ці слухання можуть стати одними із найбільш вагомих в історії ІТ-бізнесу.

У антимонопольному підкомітеті юридичного комітету Палати представників Конгресу США розпочались слухання за участі керівників Apple, Facebook, Google та Amazon. Ці ІТ-компанії підозрюють у монополізації ринку, пише The Verge.

Через пандемію COVID-19 засідання підкомітету вперше відбуваються у форматі відеоконференції. І це також вперше, коли Марк Цукерберг (Facebook), Тім Кук (Apple), Сундар Пічаі (Google) та Джефф Безос (Amazon) виступатимуть перед конгресменами разом. Безос, зокрема, взагалі раніше не свідчив у Конгресі чи Сенаті США. Керівники компанії муситимуть довести, що не обмежують чесну конкуренцію на ринку та не припускаються нечесних бізнес-практик. Більшу частину виступів заздалегідь оприлюднили.

Комітет, зокрема, вбачає небезпеку в магазині додатків App Store (від Apple), через яку власники додатків втрачають частину прибутку. А Facebook обвинувачують у монополізації через придбання компаній-конкурентів – Instagram та SnapChat.

Видання зазначає, що ці слухання можуть стати одним із найбільш вагомих в історії ІТ-бізнесу в США. Востаннє справи подібного масштабу розглядали у 90-х: тоді монополією визнали Microsoft, примусово розділивши компанію на кілька частин.

Нагадаємо, що у 2018 році Марк Цукерберг уже виступав у Конгресі США. Тоді соціальна мережа Facebook опинились в центрі скандалу після викриття масштабного витоку даних її користувачів до компанії Cambridge Analytica. Невдовзі після виступу Цукерберга конгресмени також викликали на допит Джека Дорсі, очільника Twitter, аби більше дізнатись про алгоритми та модерацію в цій соціальній мережі.

Фото: EPA

ms.detector.media