ms.detector.media
MediaSapiens
28.07.2020 14:03
53% співробітників великих українських компаній не дотримуються інформаційної гігієни у Facebook, – дослідження
53% співробітників великих українських компаній не дотримуються інформаційної гігієни у Facebook, – дослідження
Респонденти часто публікують фейки, маніпулятивні матеріали, а також нерідко проходять тести, через які відкривається доступ до особистих даних.

53% співробітників компаній не дотримуються інформаційної гігієни. Такі дані ініціативи «Як не стати овочем», яка з січня по червень 2020 року досліджувала поведінку працівників 20 великих українських компаній у Facebook.

Аналітики хотіли дізнатись, чи публікують респонденти фейки, маніпулятивні заголовки, рекламу власних компаній, матеріали сайтів-сміттярок, а також чи проходять тести, які збирають дані користувачів. Усього для аналізу відібрали 50 активних профілів працівників із різних регіонів. Важливим критерієм було те, аби ці люди не займали керівних посад у центральному офісі та не працювали у сфері комунікацій.

Про це повідомляється на сайті ініціативи.

«Оскільки 68% українців черпають новини з соціальних мереж (49% з Facebook), в основу дослідження покладений аналіз акаунтів співробітників саме в Facebook», – йдеться в описі дослідження.

Аналітикам  вдалось з’ясувати, що 53% співробітників компаній не дотримуються інформаційної гігієни. Найбільше порушників серед співробітників АТБ (74%), Нової пошти, Приватбанку та Фармак (по 64%). Найменше порушників у Ельдорадо (32%), ДТЕК (36%) та Дарниці (38%), які також менше за інших поширюють матеріалів із сайтів-сміттярок.

- Загалом на сайти-сміттярки посилаються 34%. Найбільше – співробітники АТБ (64%), Нової пошти (56%), та кожен другий працівник Фармака та McDonald's.

- 13% співробітників проходять тести на кшталт «Яка ти змія?», через які відкривається доступ до даних людини. Найчастіше так роблять співробітники АТБ і ПриватБанку (кожен четвертий), найменше (2%) – працівники компанії Bayer.

- 21% респондентів публікують фейки, в тому числі 7% поширювали матеріали, які були помічені Facebook як маніпулятивні чи фейкові. Найбільше фейків у Фармака – їх поширює кожен другий працівник, і найменше у Кока-Коли – 2%.

- 27% публікують тексти з маніпулятивними заголовками. Найбільше – lifecell (60%) та Фармак (46%), найменше – у Дарниці та McDonald's (по 14%), Roshen та Кока-Коли (по 16%).

- 35% респондентів у перемішку з фейками та маніпуляціями також публікують пости з рекламою компанії, де працюють. Найменше рекламують ті, хто на своїх сторінці створює багато постів, найбільше – люди, які публікують мало.

Також за допомогою платформи SemanticForce дослідники проаналізували 93 320 сторінок, які вподобали респонденти. Серед ТОП-10 інформаційних джерел виявились nametests.com, РБК-Україна, Fishki.net. Серед ТОП-10 особистостей, за якими слідкують респонденти у Facebook – Петро Порошенко, Сергій Притула, Лев Парцхаладзе.

Аналіз публікацій акаунтів проводився вручну та з допомогою системи SemanticForce. Повний список досліджуваних компаній: ПриватБанк, Альфа-Банк, Креді Агріколь Банк, Райффайзен Банк Аваль, ДТЕК, WOG, Vodafone Україна, Київстар, lifecell, Нова Пошта, McDonald's Ukraine, Comfy, Eldorado, Сільпо, АТБ-маркет, Coca-Cola HBC Ukraine, Roshen, Bayer, Фармак, Дарниця.

Ініціатива «Як не стати овочем» планує проводити аналогічне дослідження регулярно, не рідше одного разу на рік.

Нагадаємо, що недавно ми також розповідали про те, якими інформаційним джерелам більше за все довіряють журналісти.

Фото: iprofesional.com

ms.detector.media