ms.detector.media
Гала Скляревська
21.07.2020 18:25
Аваков звинуватив ЗМІ в дезінформації про «луцького терориста». Цю інформацію раніше поширив телеграм-канал Нацполіції
Аваков звинуватив ЗМІ в дезінформації про «луцького терориста». Цю інформацію раніше поширив телеграм-канал Нацполіції
Що відомо про «луцького терориста»

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який прибув до Луцька у зв'язку із захопленням заручників в автобусі, звинуватив ЗМІ в поширенні недостовірної інформації про терориста. На брифінгу міністр заявив:

«Я б дуже просив вас не поширювати недостовірну інформацію про особу, яка утримує заручників, – це не допомагає ситуації та створює додаткову напругу. ... Наприклад, ви поширили інформацію про те, що ця людина лікувався в психіатричній лікарні – це недостовірна інформація».

При цьому першоджерелом інформації про те, що нібито людина, яка захопила заручників, лікувалася в психіатричній лікарні, був офіційний телеграм-каналу Департаменту карного розшуку.

Саме із посиланням на МВС ЗМІ поширили інформацію про лікування чоловіка у психіатрічному закладі

Що відомо про «луцького терориста», який захопив заручників

21 липня на Театральному майдані Луцька чоловік захопив рейсовий автобус, у якому перебувають, за інформацією поліції, близько 20 осіб. СБУ при цьому заявляла, що заручників 10. При собі терорист має зброю та вибухівку. Він назвав себе Максимом Плохим.

Він вимагає, щоб судді, керівники міністерств, прокуратури, парламенту, представники церков записали і виклали в YouTube заяви про те, що вони – «терористи в законі».

За інформацією екснардепа Ігоря Мосійчука, справжнє ім'я чоловіка – Кривошей Максим Степанович. ЗМІ пишуть, що він народився в Росії та офіційно проживає в Дубно (Рівненська область), там знаходиться його сім'я. У його акаунті Вконтакте вказано місце проживання – Луцьк, і дата народження – 6 листопада 1975 року.

Чоловік раніше був судимий, відсидів два терміни – сукупно 10 років. Він проходив за низкою статей Кримінального кодексу, зокрема про розбій, шахрайство, вимагання, бандитизм і незаконне поводження зі зброєю.

Також відомо, що він написав книгу під назвою «Філософія злочинця», з підзаголовком «Апологія Свободи. Антисистема». Вона видана у 2014 році у видавництві «Волиньполіграф». Наклад книги – 400 примірників, у ній 560 сторінок. За інформацією видання «Сила правди», про друк книги чоловік домовлявся особисто. Тоді він також представився Максимом Плохим. Оплачував послуги через банк на рахунок фізособи.

У книзі чимало цитат з різних філософських і літературних творів, також вона містить автобіографічні дані автора. У ній він розповідає про свої судимості, про сім'ю та дитинство. Наприклад, автор пише, що в 11-му класі був затриманий на ринку з рушницею, проте завдяки зв'язкам батька справу закрили. Пізніше він навчався в духовній семінарії, але через кілька місяців розчарувався в церкві. Він також згадує про народження сина.

За інформацією ЗМІ, чоловік займався опікою творин, зокрема –  собак. Цю інформацію Суспільному підтвердила зоозахисниця з Рівного Алла Лосік: «Так, він у Дубно захищав тварин, лікував, то там його всі знають, і влада знає, і ветеринари. Всі шоковані. Він ніколи не проявляв агресії, вихований, стриманий. Він зупинив масову травлю і добився прийняття програми стерилізації».

Він також звернувся до президента України Володимира Зеленського з вимогою розрекламувати фільм «Земляни» у відеозверненні. Режисер фільму «Земляни» – зоозахисники Шон Монсон, у фільмі розповідається про проблему одомашнення тварин, наукові дослідження над ними і їх використання з метою виробництва одягу та їжі. УНІАН повідомляє, що терорист змушує дивитися цей фільм заручників.

Після захоплення заручників чоловік зв'язався по телефону з головним редактором «Цензор.НЕТ» Юрієм Бутусовим і розповів про заручників, зброю і вибухівку, наполягаючи на максимально широкому висвітленні теракту в ЗМІ.

З терористом ведуться перемовини.

ms.detector.media