ms.detector.media
MediaSapiens
21.07.2020 13:33
Оксфордські дослідники заявили, що вакцина проти COVID-19 може бути випущена до кінця року
Оксфордські дослідники заявили, що вакцина проти COVID-19 може бути випущена до кінця року
На ранній стадії клінічних випробувань вакцина безпечна і сформувала імунну відповідь у здорових добровольців

Вакцина Оксфордського університету від COVID-19 може бути випущена до кінця року, але немає ніякої впевненості в тому, що це станеться, пише Reuters із посиланням на повідомлення  голови команди розробників вакцини Сари Гілберт в ефірі радіо Бі-бі-сі.

«Кінець року - цільовий показник впровадження вакцини, це можливість, але немає абсолютно ніякої впевненості,  що це відбудеться. Для цього повинні відбутися три речі», - сказала вона.

По-перше,  вакцина повинна виявитися ефективною на пізніх стадіях випробувань. По-друге, необхідно буде виробити велику кількість доз і, по-третє,  регулятори повинні оперативно надати згоду на її ліцензування для використання в екстрених ситуаціях. «Всі ці три речі повинні відбутися і зійтися воєдино, перш ніж ми зможемо побачити вакцинацію великої кількості людей», - сказала Гілберт.

Дослідження показало, що експериментальна вакцина, що розробляється фармацевтичною компанією AstraZeneca і Оксфордським університетом, безпечна і сформувала імунну відповідь у здорових добровольців на ранній стадії клінічних випробувань.

Нагадаємо, що раніше американська біотехнологічна компанія Moderna у співпраці з компаніями Lonza, Catalent і ROVI, що також працюють у сфері біомедицини, заявила про успішне завершення першої фази випробування вакцини від СOVID-19. Це означає, що всі добровольці, які брали участь у тестуванні препарату, за два тижня після введення їм вакцини мали імунну відповідь. Тобто, в їх крові виникли антитіла, такі ж самі, як у тих, хто вже перехворів на ковід. Остання фаза випробування вакцини почнеться 27 липня. У ній братимуть участь 30 000 добровольців.

Фото: ukrinform.ua

ms.detector.media