ms.detector.media
MediaSapiens
20.07.2020 20:21
У Facebook поширюють фото дітей із деформованими кінцівками, що нібито постраждали через випробування вакцини
У Facebook поширюють фото дітей із деформованими кінцівками, що нібито постраждали через випробування вакцини
Користувачі видають фотографії за цьогорічні та клянуть Білла Гейтса.

У англомовному Facebook маніпулюють фотографіями дітей з деформованими кінцівками, що нібито сталось у результаті випробування вакцини від поліомієліту. На фейк звернули увагу журналісти проєкту «По той бік новин».

«Такими були результати випробувань вакцини на африканцях. І ніхто ніколи за це не відповів. Вдавіться своїми вакцинами», – таку картинку розповсюджують сотні користувачів у соціальній мережі. Ці картинки прив’язують до фейків про розробку вакцини від COVID-19, клянуть Білла Гейтса та видають фотографію за цьогорічну.

Втім, закордонні фактчекери з’ясували, що це фото зроблене в 1998 році в Сьєрра-Леоне. І на ньому справжні діти, які страждають на поліомієліт. «Але вакцина тут ні до чого. Ба більше — вони саме тому й захворіли, що не були щеплені. Вакцина — єдиний відомий спосіб боротьби з цією страшною недугою», – пишуть у «По той бік новин».

Зворотний пошук зображень Google допоміг з’ясувати, що світлину зробив незалежний фотограф Жан-Марк Гібу, якому Всесвітня організація охорони здоров’я доручила задокументувати вплив поліомієліту на населення. «Оскільки через громадянську війну в Сьєрра-Леоне не було місця реконструктивній хірургії, вони виросли з наслідками поліомієліту без будь-якої вакцинації», – прокоментував чоловік виданню AFP.

Щодо Білла Гейтса, то його фонд поставив собі за мету викорінити поліомієліт із усього світу та розгорнув масштабну кампанію у багатьох країнах. Ліків від цієї інфекційної вірусної хвороби, що вражає нервову систему та викликає параліч, не існує, а тому головні сподівання на вакцину.

Нагадаємо, що недавно ми розповідали про те, чому не варто довіряти антивакцинаторам у Facebook, і як перевірити їхні манупіляції.

Фото: По той бік новин

ms.detector.media