ms.detector.media
MediaSapiens
20.07.2020 13:16
У відкритому доступі опинились дані 20 мільйонів користувачів VPN-сервісів
У відкритому доступі опинились дані 20 мільйонів користувачів VPN-сервісів
Фахівці стверджують, що розробники цілковито знехтували правилами безпеки.

Персональні дані 20 мільйонів користувачів безкоштовних VPN-сервісів опинились у відкритому доступі. Про це пише видання НВ із посиланням на дослідницьку організацію vpnMentor.

На незахищеному сервісі фахівці vpnMentor виявили 1,2 терабайти даних користувачів таких інструментів як  UFO VPN, Fast VPN, Free VPN, Super VPN, Flash VPN, Secure VPN та Rabbit VPN. Там можна знайти електронні скриньки, незашифровані паролі, ІP- та домашні адреси, інформацію про моделі смартфонів, які використовуються, а також ідентифікатори пристроїв.

Кожен зі згаданих сервісів попереджав, що не вимагає реєстрації користувачів, а відтак не відслідковує їх діяльності, проте vpnMentor знайшла кілька записів дій на спільному сервісі. «Відсутність базових заходів безпеки в невід'ємній частині продукту кібербезпеки не просто шокує. Це також показує повне ігнорування стандартних практик VPN, які піддають своїх користувачів ризику», — говорить Ноам Ротем, один із головних авторів дослідження.

У подальшому фахівці радять користувачам уникати безкоштовних сервісів VPN, бо там забезпечують мінімальну анонімність.  Як пояснив ЗМІ експерт з технологій Тревер Лонг: «VPN — відмінний і дуже рекомендований спосіб забезпечення вашої безпеки, особливо коли ви знаходитесь в загальнодоступній мережі Wi-Fi або працюєте віддалено з дому або офісу, але вам потрібно довіряти більшій VPN-компанії. Це як автомобільна страховка: вам потрібно платити за VPN, і це повинна бути невелика абонентська плата щомісяця».

Нагадаємо, що в лютому минулого року Facebook закрила свій VPN-додаток, який шпигував за користувачами.

Фото: Getty Images

ms.detector.media