ms.detector.media
MediaSapiens
17.07.2020 17:50
В Україні планують створити єдиний архів усіх силових радянських відомств – це 4 мільйони справ
В Україні планують створити єдиний архів усіх силових радянських відомств – це 4 мільйони справ
Як стверджує міністр культури Олександр Ткаченко, це буде найбільший на пострадянському просторі архів

До архіву планують зібрати чотири мільйони справ служб радянської міліції, прокуратури, судів, НКВД, КДБ, міністерства оборони, прикордонників – чотири мільйони справ. Сам архів буде міститися в будівлі Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті. На його реконструкцію знадобиться два-три роки, бюджет проекту становить 680 млн гривень, із них 400 млн гривень - будівельні роботи, а 250 млн гривень - обладнання. Після завершення він стане найбільшим серед подібних архівів на пострадянському просторі, розповів Олександр Ткаченко на презентації проєкту реконструкції. Про це повідомляє Укрінформ.

«Ми фактично даємо відлік часу, коли починає будуватися державний архів репресивних органів із 1917 року по 1991 рік», - сказав Ткаченко. За його словами, схожі архіви є в Німеччині та Польщі.

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович додав, що в цьому архіві всі справи з усієї країни будуть зібрані, досліджені, оцифровані – при архіві буде відкрито дослідницька інституція.

«Архів - це буде величезний флагман доступу до правди, до майже століття репресій, які були здійснені на нашій території»,  - зауважив Дробович.

Зараз будівля архіву знаходиться на території банкнотно-монетного двору НБУ, але будувалася для заводу «Алмаз» і здана в експлуатацію 1990 року.

Фото: Геннадій Мінченко/Укрінформ

ms.detector.media