ms.detector.media
Марина Довженко
16.07.2020 14:05
Найемоційніші новини в «України» та СТБ, найбільш однобокі в «Інтера» — моніторинг
Найемоційніші новини в «України» та СТБ, найбільш однобокі в «Інтера» — моніторинг
«Детектор медіа» підрахував підсумки моніторингу дотримання професійних стандартів у новинах восьми телеканалів за перше півріччя 2020-го.

«Детектор медіа» підрахував та візуалізував дотримання стандартів інформаційної журналістики та кількість матеріалів з ознаками замовності у праймових випусках новин восьми всеукраїнських телеканалів за перше півріччя 2020 року. Виявилось, що матеріалів із ознаками замовності загалом небагато (5,7% — частка втричі менша, ніж за минулорічної виборчої кампанії), й 80% підозрілих сюжетів і повідомлень припадає на два канали — «Інтер» та «Україну». Натомість суспільний мовник продемонстрував відмінний результат — жодного матеріалу з ознаками замовності за півроку.

За півроку експерти «Детектора медіа» проаналізували майже 18 тисяч телевізійних сюжетів і повідомлень. Найбільше проблем у щоденних новинах з дотриманням стандартів повноти та відокремлення фактів від коментарів. У кожному третьому сюжеті є оцінки, які автори намагаються видати за факти. У кожному десятому сюжеті журналісти порушують стандарт достовірності та балансу думок. Найбільша концентрація авторських оцінок — у новинах каналів «Україна» та СТБ. А ось новинарі «Інтера» найчастіше порушують стандарт балансу думок.

Читайте детальний аналіз даних першого півріччя в матеріалі Зої Красовської та Отара Довженка.

Фото: Getty

ms.detector.media