ms.detector.media
Гала Скляревська
14.07.2020 18:53
Подорожі під час пандемії: куди можна їхати, де шукати інформацію та як підготуватися
Подорожі під час пандемії: куди можна їхати, де шукати інформацію та як підготуватися
Офіційні та неофіційні ресурси, поради МЗС, цікаві матеріали в ЗМІ

Світ, попереджає ВООЗ, ще довго не буде таким, як раніше. Проте більшість країн світу пристосовуються до нової пандемічної реальності та відкривають кордони – для бізнес-поїздок, для навчання і навіть для туристів. Україна, на жаль, має вищий рівень захворюваності на сто тисяч людей, ніж країни, що вже пережили першу хвилю епідемії, але станом на момент цієї публікації вже 25 країн світу вже відкриті для українців. Це Туреччина, Сербія, Албанія, Північна Македонія, Чорногорія, Білорусь, Велика Британія, США, Мексика, Єгипет, Туніс, Республіка Корея, Ірак, Іран, Афганістан, Південний Судан, Ефіопія, Сомалі, Кенія, Замбія, Танзанія, Бурунді, Сейшельські острови, Багамські острови і Ліван. Проте навіть якщо ви заздалегідь спланували поїздку та отримали всі необхідні документи, ситуація змінюється дуже швидко і можуть виникнути труднощі – як, наприклад, в українських туристів у Греції.

Щоб допомогти читачам, Mediasapeins зібрав офіційні ресурси, на яких можна отримати інформацію щодо умов відвідування країн під час пандемії, наводить рекомендації МЗС для мандрівників та додає посилання на цікаві матеріали ЗМІ, у яких можна прочитати про подорожі у напівзакритому світі.

Де шукати офіційну інформацію?

1. Сайт для подорожей країнами Європи Re-open EU.

ЄС створив єдиний сайт із правилами в’їзду та перебування в країнах ЄС, а також Норвегії, Швейцарії, Ісландії та Ліхтенштейні. На сайті можна дізнатися про масковий режим, чи потрібно дотримуватися двотижневої ізоляції після приїзду, чи потрібен тест на коронавірус для в’їзду, де і як здавати його в самій країні, умови роботи закладів і сфери обслуговування, яким транспортом можна дістатися до тієї чи іншої країни, умови транзиту. Також на цьому ресурсі можна знайти посилання на офіційні сайти всіх 27 країн ЄС, на інші ресурси про правила для туристів, номери телефонів гарячих ліній тощо. Щоб отримати інформацію, що стосується негромадян ЄС, серед яких українці, треба обрати на карті країну та позначку земної кулі. Інформація оновлюється постійно.

2. Онлайн-карта подорожей під час пандемії від МЗС України.

Зеленим кольором на мапі позначено країни, куди в’їзд українцям дозволено, помаранчевим – заборонено, жовтим – куди необхідно мати спеціальні довідки, а також додаткові вимоги та умови, що необхідні для візиту в країну. На карті також зазначено, які країни дозволено перетинати автомобілем. Інформація оновлюється щодня.

3. Інтерактивна онлайн-карта з пунктами пропуску на кордоні України.

Для громадян та представників бізнесу, які планують перетинати кордон пішки або автомобілем, Держмитслужба створила інтерактивну онлайн-карту, на якій позначені закриті й відкриті пункти пропуску з української сторони. Крім цього, на карті показані аеропорти, які вже відновили міжнародне сполучення, відкриті морські порти та залізничні пункти пропуску. Інформація оновлюється раз на тиждень, чергове оновлення – 15 липня 2020 року. Є також інтерактивна онлайн-карта Державної прикордонної служби України.

4. Інформація щодо заходів, які вживаються іноземними країнами з протидії розповсюдженню COVID-19.

Кожна країна вживає різні заходи під час пандемії: деякі держави запроваджують надзвичайний стан, у деяких діють комендантські години, в інших вимагають двотижневого карантину для всіх, хто приїхав. Список таких заходів публікує МЗС, проте останнє оновлення відбулося 21 червня.

5. Сервіс про авіаперельоти Timatic.

Міжнародна асоціація повітряного транспорту IATA створила сервіс Timatic, який надає інформацію виключно для подорожей літаками. Щоб перевірити інформацію про умови подорожі в ту чи іншу країну, потрібно ввести конкретні дані у форму дати запланованої подорожі та інші деталі: місце вильоту та прильоту, громадянство, проїзний документ, країну проживання тощо. Інформація оновлюється в будь-який час щоденно, тому IATA рекомендує перевіряти її регулярно. Є також інтерактивна карта, створена на основі даних Timatic, про стан роботи аеропортів у різних країнах.

6. Неофіційний сервіс TravelBans.

В Україні також є неофіційний сервіс, який відстежує обмеження на авіаперельоти та інші запобіжні заходи у світі, під назвою TravelBans. На сайті можна дізнатися про роботу аеропортів, чи потрібно проходити обсервацію в країні, чи необхідно мати довідку про тест на хворобу, чи є тестування після прибуття і так далі. Інформація оновлюється щоденно.

Що МЗС рекомендує українцям, які планують подорожувати?

1. Зв’язатися з авіакомпанією, туристичною фірмою або іншим оператором, через якого ви бронювали поїздку, та уточнити актуальний стан карантинних обмежень у країні. Обов’язково перевірити статус вашого бронювання, адже ситуація може швидко змінюватись.

2. Зв’язатися з посольством або консульством України в країні, куди ви запланували подорож, а також із представництвом цієї держави в Україні – вони зможуть надати найактуальнішу інформацію щодо карантинних обмежень.

3. Ретельно вивчити умови страхового полісу та переконатися, що він покриває втрати, що можуть виникнути у випадку надзвичайної ситуації, в тому числі, інфікування коронавірусом.

4. Подбати про наявність додаткових коштів на випадок надзвичайної ситуації (скасування зворотних рейсів та необхідність придбати нові квитки, вимушене перебування в країні понад запланований термін тощо).

Що почитати про подорожі під час пандемії?

Багато новин про туризм у Європі на карантині ретельно збирає «Європейська правда» в окремому розділі. Додаткову цікаву та важливу інформацію можна отримати з розділу «ЄП», що стосується авіаперельотів та статей про туризм.

На сайті «РБК-Україна» є новий розділ про подорожі як по Україні, так і за кордоном. У матеріалах зазначають, які є обмеження, чи потрібно здавати тест на COVID-19 вдома, чи можна це зробити на місці, потрібна обсервація чи ні.

Також цікаву та корисну інформацію можна знайти на сайтах «Вокруг света - Україна», у розділі «Туризм» на сайті «ТСН», у спецтемі та сайті The Page.

Фото: EPA

ms.detector.media