ms.detector.media
MediaSapiens
14.07.2020 11:42
У Росії дозволили позиватись на Facebook у місцевих судах
У Росії дозволили позиватись на Facebook у місцевих судах
Таке рішення винесли по справі колишнього сенатора.

Верховний суд Росії дозволив росіянам позиватись до компанії Facebook у місцевих судах. Про це повідомляє видання Meduza з посиланням на рішення суду.

У такий спосіб інституція відреагувала на скаргу колишнього члена Ради Федерації, адвоката Євгенія Тарло. Він та ще кілька людей подали позов до компанії Facebook у Тверський суд Москви ще в 2019 році. Зокрема, позивачі вимагали, аби соціальна мережа відновила їх видалені акаунти та заборонила блокувати їх у майбутньому. Втім, Тверський суд не став розглядати цю справу, апелюючи на непідсудність такого спору та відсутність правових відносин між сторонами – юридичної угоди між Facebook та позивачами.

Це ж рішення підтримали у Московському державному суді. Та на відміну від своїх співпозивачів Євгеній Тарло дійшов також до Верховного суду, де нагадали, що згідно з Цивільним процесуальним кодексом місцеві суди мають право розглядати справу за участі іноземних юридичних осіб, якщо останні поширюють в інтернеті рекламу, спрямовану на споживачів на території Російської Федерації. До того ж, суд звертає увагу на те, що Facebook укладає користувацьку угоду з кожною людиною, що має акаунт у соціальній мережі. Таким чином можуть розглядатись і справи зі захисту особистих даних.

Документ цього рішення датується 9 червня, проте через кілька тижнів потому Євгеній Тарло помер через нібито проблеми з серцем. Чим закінчиться доля його спору з Facebook – вирішуватимуть правонаступники.

Нагадаємо, що недавно росіяни стали першими, хто подав позов у Європейський суд з прав людини через масове застосування технології розпізнавання облич. Інституція розглядатиме подібну справу вперше.

Фото: Getty Images

ms.detector.media