ms.detector.media
Марина Довженко
10.07.2020 12:53
«Президент Львова»: 5 канал використав маніпулятивну технологію «регіонального рейтингу»
«Президент Львова»: 5 канал використав маніпулятивну технологію «регіонального рейтингу»
На минулих виборах таке практикував «Інтер», оголошуючи Бойка і ОПЗЖ лідерами в окремих регіонах.

5 канал у новинах використав маніпулятивну технологію «регіональних рейтингів», подавши найбільш вигідні для Петра Порошенка результати соцопитування в окремому регіоні. Про це йдеться в підсумках моніторингу телевізійних новин за 29 червня — 5 липня 2020 року

1 липня 5 канал повідомив, що Петро Порошенко (якому цей канал належить) є лідером електоральних уподобань у Львові: «Електоральні настрої Львова. Петро Порошенко лідирує серед претендентів на посаду президента. Якби вибори відбувалися наступної неділі, за 5-го главу держави, проголосували б трохи більше 45 % опитаних. За його головного опонента, Володимира Зеленського, свої голоси віддали трохи більше 11% і він на 2-му місці».

У графіці на відео ніяк не позначено, що наведені цифри стосуються лише Львова, і для тих, хто не почув, не розчув чи відмовлявся вірити в перше речення, озвучене ведучою, не очевидно, що йдеться не про всю країну. Нагадаємо, президента обирають більшістю голосів виборці всієї України, тож локальні «президентські рейтинги» свідчать хіба що про настрої в окремому регіоні, але не про шанси певного кандидата. Тим часом на сайті 5 каналу ця новина опублікована із заголовком «На виборах президента по Львову з великим відривом переміг би Порошенко — соцопитування».

Цифри взяті з результатів телефонного опитування центру «Социс», проведеного на замовлення телеканалу «Еспресо». Компанія «Социс» близька до політтехнолога Петра Порошенка Ігоря Гриніва, а засновником «Еспресо» є народний депутат України від «Європейської солідарності» Микола Княжицький, обраний на львівському мажоритарному окрузі.

Технологію «регіонального президента» під час президентської та парламентської кампаній 2019 року використовували в інтересах Юрія Бойка та «Опозиційної платформи — За життя» на «Інтері», озвучуючи результати тих регіонів, де їхня підтримка була найвищою.

Більше про маніпуляції та тенденції у телевізійних новинах минулого тижня читайте в огляді Зої Красовської.

Фото: кадр з 5 каналу

ms.detector.media