ms.detector.media
MediaSapiens
06.07.2020 11:30
У Полтаві викрили хакера, який комусь списував, а комусь збільшував борги за воду
У Полтаві викрили хакера, який комусь списував, а комусь збільшував борги за воду
Чоловіку може загрожувати до 5 років позбавлення волі.

Правоохоронці викрили 44-річного полтавчанина, який нібито зламував особисті кабінети клієнтів Полтававодоканалу та змінював дані лічильників, пише видання Сьогодні з посиланням на сайт полтавської поліції.

«Одним клієнтам він приписував десятки кубометрів – від 30 до 50, іншим ставив нуль, списуючи таким чином заборгованість. Підприємству це заважало складати звітність, окремі полтавці були змушені платити великі суми за неспожиту воду і розбиратися з проблемою в "Полтававодоканалі», – розповів Олександр Ведмідський, начальник відділу протидії кіберзлочинів в Полтавській області.

У результаті підприємство звернулось за допомогою до кіберполіції. Правоохоронці з’ясували, що особисті кабінети полтавчан хакеру вдавалось зламувати за допомогою шкідливого програмного забезпечення, обходячи ступені захисту «Полтававодоканалу». Мотиви чоловіка невідомі.

У поліції повідомляють, що під час обшуків за адресою проживання фігуранта було вилучено ноутбук Lenovo, USB та SD-накопичувачі,  модем, sim-картки операторів мобільного зв’язку «та інші докази, що засвідчують факт збирання та зберігання персональних даних мешканців Полтави».

Полтавчанина можуть обвинуватити у порушенні статей Кримінального кодексу про несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, комп’ютерних мереж, а також порушення недоторканності приватного життя. Наразі слідство триває, але якщо вину чоловіка доведуть – йому загрожуватиме штраф чи обмеження волі на термін від 2 до 5 років.

Нагадаємо, що 1 липня Національна кіберполіція також викрила 17-річного українця, які володів персональними даними кількох мільйонів інтернет-користувачів.

Фото: Корреспондент.net

ms.detector.media