ms.detector.media
MediaSapiens
02.07.2020 14:15
Лукашенко вважає COVID-19 переможеним, у Казахстані повертають карантин, а безпечність Швеції будуть розслідувати
Лукашенко вважає COVID-19 переможеним, у Казахстані повертають карантин, а безпечність Швеції будуть розслідувати
Країни реагують на продовження пандемії по-різному.

Казахстан знову вводить всенаціональний карантин. Він розпочнеться 5 липня і має тривати два тижні, повідомляє видання NUR.KZ.

Уряд дозволив казахстанцям виходити на вулицю, проте обмежив пересування громадян старших 65 років. Прогулянки в парках будуть дозволені в групах не більше трьох людей, натомість як тренуватись на свіжому повітрі можна лише наодинці.

На два тижні знову закриють торгові центри, салони краси, спортзали, пляжі та багато інших об’єктів, окрім відкритих ринків і веранд ресторанів. Під заборону також підпадає проведення будь-яких масових заходів, у тому числі сімейних свят.

Авіа- та інше залізничне сполучення всередині країни вирішили не відміняти, проте згодом для таких поїздок введуть окремі обмеження. Автобусне сполучення між регіонами вирішили призупинити, а роботу громадського транспорту – обмежити в часі.

Уряд вирішив піти на продовження всенаціонального карантину, оскільки епідеміологічна ситуація в країні погіршилась. У червні середня кількість нових пацієнтів із COVID-19 зросла зі 300-400 до 900-1000 людей, а першого липня у Казахстані виявили 1604 хворих, що стало рекордом для країни з початку пандемії. В уряді зазначають, що в разі погіршення епідеміологічної ситуації карантин буде продовжено.

Тим часом президент Олександр Лукашенко оголосив про перемогу над коронавірусом у Білорусі, повідомляє його прес-служба.

«Наша система охорони здоров’я вистояла. Проте ми не знижуємо градус боротьби, хоча вже сьогодні можна сказати – ми перемогли. І після остаточної перемоги над COVID-19 обов’язково окремо зустрінемось з нашими лікарями, які сьогодні все ще на посту», – сказав Лукашенко під час вручення державних нагород напередодні Дня незалежності Білорусі.

Варто відмітити, що за останню добу в країні виявили 306 нових випадків коронавірусу, а з усіх 62424 виявлених 47553 пацієнтів уже одужали. Президент підкреслив, що під час пандемії Білорусь продемонструвала політичну розсудливість та народну мудрість.

Чи була доцільною розсудливість очільників Швеції, що єдина в Європі не вводила жорсткий карантин, оцінять під час спеціального розслідування, ініційованого опозицією. Про це пише Bloomberg.

За час пандемії коронавірусом у країні заразились понад 69 тисяч людей, а смертність у 5370 людей стала рекордною для такої кількості хворих порівняно з сусідніми країнами Північної Європи.

11 червня країна вийшла на новий рекорд у 1474 виявлених випадків COVID-19 за добу, проте вчені вважають, що це може бути прямим наслідком збільшення кількості обстежень у регіонах.

Який підхід виявився правильним, з’ясує комісія у складі спеціалістів зі сфери медицини, етики та економіки на чолі з колишнім головою Вищого адміністративного суду Швеції. Фінальний звіт про результати розслідування обіцяють представити у лютому 2022 року.

Нагадаємо, що COVID-19 поширюється світом уже півроку. Що нам точно відомо про цю хворобу станом на 30 червня, Mediasapiens розповідав в окремій статті.

Фото: УП

ms.detector.media