ms.detector.media
Гала Скляревська
01.07.2020 18:50
Чергове дно. Як на ZIK голосували за груди Олександри Клітіної
Чергове дно. Як на ZIK голосували за груди Олександри Клітіної
Сексистські коментарі на адресу жінок стають «новою нормою» для влади, медіа і – ширше – для суспільства

Олександра Клітіна, яку в листопаді минулого року звільнили з посади заступниці міністра інфраструктури після гучного скандалу, записала відео про свій намір зробити нову партію. Клітіна на відео розповідає про необхідність боротися з корупцією та «політичними проститутами», вдягнена у відвертий яскравий купальник.

Це доволі провокаційне відео – й, очевидно, воно було таким задумано, – викликало хвилю сексистських коментарів у мережі, проте такої реакції можна було очікувати. Клітіна таким чином відповіла на скандал, у якому опинилася в листопаді минулого року і який прийнято називати в українських ЗМІ «секс-скандалом», хоча саме таким він не був.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року, буквально наступного дня після призначення Клітіної на посаду, депутати від «Слуги народу», серед яких був Юрій Корявченков, більш відомий як комік Юзік, обговорювали у вузькому колі колег по партії, зокрема, Клітіну. Запис  розмови виклав у мережу депутат (тоді ще від «Слуги народу») Антон Поляков. На записі чутно, як співрозмовники відверто обговорюють зовнішність Клітіної, та звучать туманні натяки на причину її призначення, але жодного конкретного факту не обговорюється. Натомість Поляков, оприлюднивши цей запис, прямо написав, що Клітіна отримала свою посаду «через ліжко» – і саме його потім цитувала більшість українських ресурсів.

Вже після публікації запису пранкер Джокер під виглядом неназваної, проте начебто близької до президента Зеленського людини листувався із Клітіною. У листуванні, яке було згодом опубліковано, Клітіна написала, що міністр транспорту та інфраструктури може бути причетним до корупційних схем. Із її слів також виходило, що вона не розуміє, чому її звинувачують у призначенні на цю посаду як чиюсь протеже. Вона також написала, що могла б і хотіла б очолити міністерство. І ось після публікації саме цього листування Кріклій, міністр інфраструктури, звільнив свою підлеглу – причому ще раз підкреслив, що сам відбирав кандидатів на посаду заступників і звільняє її саме за звинувачення його в корупції. Цю всю історію продовжують називати у ЗМІ «секс-скандалом».

І журналістка «Страни.ua» Анастасія Товт, беручи коментар у Клітіної щодо звернення про створення її власної партії, наполегливо підкреслювала в запитаннях саме сексуальний контекст відео – питала, чи очікувала Клітіна такого «збудження» в мережі, а також намагалася з’ясувати, чи робила Клітіна пластичну операцію грудей. Клітіна відмовилася відповідати, проте додала, що може розігрувати призи серед тих, хто вгадає, натуральний у неї бюст чи ні. Ця провокативна заява від авторки відео, підштовхнутої журналісткою видання, стала приводом для подальшої розкрутки цього питання в медіа. Ба більше, в токшоу «19» на каналі ZIK, гостем якого була Клітіна, не тільки запитали, посилаючись саме на «Страну.ua», про «натуральність» її грудей, а й попередньо провели відверто сексистське опитування серед глядачів, які мали відповісти, штучні чи натуральні в неї груди.

Напевне, журналіст в інтерв’ю, особливо в жанрі задушевної розмови, може спитати в героя чи героїні про все – і в тому числі про штучність грудей, вагу, проблеми з дітьми, віком, чоловіком/жінкою, сексуальну орієнтацію абощо. Проте виводити в ефір результати голосування глядачів, які під час шоу ретельно роздивляються на великому екрані позаду Клітіної її підкреслену купальником грудь, – це дно, яке ще декілька років українські ЗМІ все ж таки посоромилися би пробити. Але на цьому ведучі шоу не зупинилися, й домоглися від Клітіної відповіді на запитання, зробила вона операцію чи ні, начебто важливіше за це запитань не існує. Клітіна відповіла, уточнивши, що «Страна.ua» перекрутила її слова, що їй майже сорок років і будь-яка людина, «яка має логіку», не може вважати таку форму грудей натуральною. Вона навіть назвала причини, з яких зробила косметичну операцію, а також запитала, чому країну взагалі цікавлять її груди. Було видно, що їй неприємні запитання ведучих, і щоби «згладити» цей момент, ведуча шоу заявила, що на Клітіну «ніхто не наїжджає» і їм просто було цікаво. Після чого весело розсміялася.

Можливо, ведучі каналу, а з ними і глядачі, не знають, що таке сексуальна об’єктивація та до яких наслідків призводить ставлення до жіночого тіла як до об’єкта, який можна розглядати, обговорювати, а потім і використовувати так, начебто його володарка – манекен, а не жива людина. Проте саме цим вони і займалися у студії — об’єктивували людину, зводячи її буття до її зовнішності та навіть окремих частин її тіла.

Mediasapiens попросив Ірину Славіньску, координаторку кампанії проти сексизму «Повага», прокоментувати цю ситуацію. «Мінімум раз на рік – на Водохрещу – українські медіа масово показують фотографії та відео з чоловіками в плавках, – каже пані Ірина. – Такі фото зазвичай не викликають великого суспільного резонансу, попри те, що в трусах позують політики найбільшого калібру. Так само присутні в медіа й інші доволі розкуті фото чоловіків – наприклад, з оголеним торсом під час занять спортом чи перебування на пляжі абощо. Натомість протягом останнього часу триває емоційне обговорення відео, де в кадрі видно жінку з доволі глибоким декольте. Я не буду говорити про доречність дрес-коду чи епатажність – це інша історія. Мене натомість тривожить мізогінний, тобто жіноненависницький характер коментарів щодо цього відео. В українському суспільстві загалом є тенденція доволі безцеремонно говорити про зовнішній вигляд жінок у політиці – замість їхніх професійних досягнень. Свіжі приклади про "корабельну сосну", "рабочую бабу" чи "поддутую" я не хочу навіть цитувати – жменю подібних цитат можна знайти чи не щотижня.

З цієї ж причини проблемою є сексистський контент на телебаченні та інших медіа, як-от обговорення розміру грудей чи інших частин тіла публічних діячок. Це – приклад об’єктивації, зведення постаті людини до суто зовнішнього вигляду, до об’єкта, на який можна дивитися, який можна розглядати, який можна оцінювати за зовнішнім виглядом. Подібний ракурс обговорення дає не більше інформації, ніж сексистська реклама у стилі "Розсунь палички" чи "Дала твоєму сусіду" (до речі, на таку рекламу можна скаржитися та  успішно домагатися її демонтажу). Такий контент не дає аудиторії нічого цінного, крім хайпу, а також працює на посилення стереотипів у суспільстві. Варто пам’ятати, що медіа — це не тільки "дзеркало" масової культури та суспільних настанов, але й потужний чинник формування масової культури та суспільних настанов. Тому на командах творців контенту й менеджерах лежить відповідальність за вибір, чи ретранслювати стереотипи».

Але відповідальності насправді ніякої немає – ані для авторів висловлювання, ані для тих, хто їх транслює. І тому вже загадані «корабельні сосни», чи «тупі вівці», чи інші вже десятками висловлювані коментарі представників «нової влади» на адресу депутаток, журналісток, чиновниць, взагалі жінок, залишаються навіть без вибачень, не то що осуду. І тому поширюються та стають «новою нормою» як для самої влади, так і для медіа, й – ширше – для суспільства.

Фото: ZIK

ms.detector.media