ms.detector.media
Іра Рябоштан
01.07.2020 13:27
Використання цифрових послуг треба стимулювати або врегулювати законодавчо – Олександр Федієнко
Використання цифрових послуг треба стимулювати або врегулювати законодавчо – Олександр Федієнко
Водночас, на його думку, суспільство треба навчати кібергігієни.

Народний депутат, заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко вважає, що процес формування довіри суспільства до цифрових послуг буде довгим, але їх використання варто стимулювати або врегулювати законодавчо. Про це він сказав 30 червня під час онлайн-дискусії «Держава, юзер, COVID-19: чи не стане хтось зайвим?».

Пан Федієнко говорить, що цей процес триватиме, допоки суспільство не відчує «комфорт та безпеку». Поки цього не відбудеться, на його думку, масово цифрові послуги не використовуватимуть. «Або ж нам треба буде, шляхом регуляції через законодавче поле, нав’язати соціуму – що ви зобов’язані. Чи стимулювати» , – каже він.

Операційний директор компанії «10 Guards» Віталій Якушев уточнив, що цей тренд у світі називають Zero Trust (тренд «Нульової довіри»). «Усі вважають, що їх уже зламали, і виходячи з цього вибудовують захист. Тобто, ми боїмося, починаємо перевіряти та недовіряти навіть тим, кого ми знаємо всередині», – пояснив він.

Олександр Федієнко вважає, що найближчі п’ять років цифрового прориву не відбудеться. Водночас він вказав, що в Україні винних за витік інформації майже не притягають до відповідальності. «Для мене дуже важливо, щоб була відповідальна особа, яка юридично та кримінально відповідатиме за витік інформації», – сказав нардеп.

Пан Якушев теж вважає, що законодавство в цій сфері варто змінювати: «У цифровому світі немає кордонів, тому ми обов’язково має вирівнювати наше законодавство щодо кіберзлочинності, захисту персональних даних та загалом кіберзахисту. Чим швидше ми це зробимо, тим легше нам буде з нею боротися». 

Крім того, пан Федієнко додав, що людей треба навчати кібергігієни: «Що можна подавати, а що ні чи не рекомендовано. На законодавчому рівні це не регулюється й немає сенсу це регулювати. Суспільство має виховатися самостійно – як зуби зранку чистити». Цю думку також підтримав і Віталій Якушев, зазначивши, що навчати треба й цифрових прав. 

Також у дискусії брали участь Марина Кальюранд, депутатка Європарламенту та членкиня Глобальної комісії з питань стабільності кіберпростору (GCSC), та Дмитро Теперік, виконавчий директор Міжнародного центру оборони та безпеки (ICDS).

Фото: stopcor.org

ms.detector.media