ms.detector.media
Катерина Гончарова
30.06.2020 17:26
COVID-19 поширюється світом вже півроку. Що точно відомо про коронавірус
COVID-19 поширюється світом вже півроку. Що точно відомо про коронавірус
Вчені з'ясували майже всі найважливіші параметри епідемії, передає Meduza.

Про коронавірус поширюється безліч фейків та маніпуляцій. Це новий вірус, який став відомий науці лише недавно, тому залишається багато невідомовго. Разом з тим про нього вже вдалося з'ясувати немало інформації.

Видання Meduza зібрало основні факти про COVID-19, які відомі зараз.

Зараз вченим і лікарям досить точно відомий інкубаційний період вірусу: він становить близько п'яти днів від моменту зараження до появи перших симптомів.

Було також з'ясовано, що інфікований коронавірусною інфекцією стає заразним за кілька днів до появи симптомів.

«Дослідження реальних пар передачі вірусу показало, що такі "досимптомні" інфіковані відповідальні майже за половину всіх наступних заражень. Це створює величезні труднощі для влади - щоб відстежити і ізолювати всі контакти виявлених заражених, їм потрібно діяти швидко: рахунок йде на години, поки нові інфіковані, у яких ще не з'явилися симптоми, які не заразили наступну групу людей», - йдеться у статті.

Це спонукало влади і компанії різних країн розробити додатки для мобільних пристроїв, за допомогою яких можна швидко відстежувати контакти заражених, пише видання.

Наука також дізналася, що в більшості країн (але не у всіх) епідемія спочатку виглядає як вибух – вірус ,який поширюється дуже швидко. Часом можна виявити «нульового пацієнта» або пацієнтів, які заразили багатьох людей, але частіше джерело первинного зараження залишається невідомим.

«Велика частина країн після першого "вибуху" заражень так чи інакше копіювала модель боротьби з епідемією, випробувану в Китаї: були введені жорсткі карантинні заходи, закриті підприємства послуг, ресторани, бари, школи і багато підприємств, співробітники яких можуть працювати з дому. Слідом за такими локдаунами неминуче приходила економічна криза небаченої сили і форми: одночасно падав попит (громадяни скорочували витрати) і пропозицію (не працювала значна частина підприємств)», - пишуть журналісти.

Крім того, вченим вже відомо справжню летальність вірусу: згідно з останніми оглядам багатьох досліджень, в середньому вона становить 0,64% від всіх (в тому числі безсимптомних), які заразилися.

При цьому в країнах з молодшим населенням летальність трохи нижча, а в країнах з літнім населенням - трохи вища. У найстаріших популяціях (наприклад, на лайнері Diamond Princess, де вірус поширювався в популяції, яка більш ніж наполовину складалася з людей похилого пасажирів), летальність склала 1,5%.

«Знання летальності дозволяє уточнити дані про випадки зараження в кожній країні, регіоні та місті - вони можуть бути обчислені з кількості померлих (а в країнах, де є систематичний недооблік коронавірусних смертей, наприклад в Росії, - зі статистики надлишкової смертності)», - зазначають у публікації.

Нагадаємо, MediaSapiens раніше писав, що препарат під назвою Дексаметазон внесли в український протокол лікування COVID-19.

Фото: Pixabay.com

ms.detector.media