ms.detector.media
MediaSapiens
26.06.2020 18:49
Дві третини українців вважають, що коронавірус має штучне походження, – дослідження
Дві третини українців вважають, що коронавірус має штучне походження, – дослідження
Більшість із них упевнені, що вірус розроблений у Китаї

Київський міжнародний інститут соціології провів опитування серед жителів України (окрім АР Крим та ОРДЛО) про те, наскільки схильні українці вірити в теорії змови щодо походження коронавірусу. Дослідники також вважають, що результати опитування можуть  проілюструвати, наскільки легко або, навпаки, складно маніпулювати громадською думкою в Україні.

Під час дослідження людей попросили обрати одне з трьох тверджень про виникнення та поширення коронавірусу, з яким вони згодні:

Крім цього, респонденти могли назвати свій варіант. 

37%  українців, тобто кожен третій, вважають, що коронавірус був «спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам».

Ще 29% вірять, що вірус був «зроблений штучно у лабораторії, але його поширення у світі було випадковістю».

Тобто, 66%  людей в Україні, а це дві третини, вірять у штучне походження коронавірусу. Обрали варіант, що коронавірус з’явився природним шляхом і потім поширився на світ, лише 18%.

Людям, які вважали, що коронавірус штучно створений, проте поширився випадково, ставили додаткове запитання «В якій країні, на Вашу думку, був штучно зроблений коронавірус?». Переважна більшість респондентів (70%) вважає, що коронавірус був штучно розроблений у Китаї. Ще 5% назвали США, 3% – Росію. 

Водночас, респондентам, які обрали варіант «коронавірус був спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам», ставилося додаткове запитання «Хто, на Вашу думку, відповідальний за розробку і навмисне поширення коронавірусу?». І майже половина опитаних (49%) не змогла відповісти на запитання. Разом з цим 26% вважають, що Китай відповідальний за розробку і навмисне поширення коронавірусу. Далі йдуть США (11%) і Росія (2%).

Також можна дізнатися, як відповіді розподілялися за географічним чинником, політичними вподобаннями або в залежності від доходу людини.

 

Дослідження проводилося з 31 травня до 4 червня 2020 року. В ході опитування проведено 2000 інтерв'ю. Статистична похибка вибірки (зі ймовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,2% для показників, близьких до 50%, 2,1% — для показників, близьких до 25%, 1,4% — для показників, близьких до 10%.

Фото: КМІС, flikr

ms.detector.media