ms.detector.media
MediaSapiens
26.06.2020 17:19
Жінка, яка начебто подякувала Медведчуку за своє звільнення з ОРДЛО, не робила цього
Жінка, яка начебто подякувала Медведчуку за своє звільнення з ОРДЛО, не робила цього
Вона заперечила публікації в українських ЗМІ на цю тему, додавши, що ніколи б не подякувала Медведчуку, як і Путіну

Громадянка Іспанії Євгенія Йепес Винуеза, яку тримали у тюрмі в Донецьку з 3 по 20 червня, заперечила, що подякувала очільнику ОПЗЖ Віктору Медведчуку за своє визволення. Про це вона розповіла у коментарі «Новинам Донбасу».

Нагадаємо, що Евгенію Йепес затримали ввечорі 3 червня представники так званої МГБ ДНР після того, як вона зняла з власного балкону флаг Росії та угрупування «ДНР», що повісили туди без її дозволу комунальні служби Донецька. Вони таким чином готувалися до дня Росії. Жінка викинула прапор угрупування у смітник, а флаг РФ впав на вулицю.

Євгенію, яка багато років не була на батьківщині та приїхала по справах у рідне місто, утримували під арештом до 20 червня, погрожуючи їй кримінальним впровадженням за образу «державних символів». У той же час, поки її тримали у полоні, її чоловік почав звертатися до іспанських,  українських та міжнародних органів влади та вимагати визволення дружини. Через розголос про її затримання згадували на засідання ТКГ у Мінську. 20 червня Йепес оштрафували та «депортували» з території ОРДЛО на територію, підконтрольну Україні.

Після її звільнення телеканали, власником яких є однопартієць Медведчука Тарас Козак,  оприлюднили схожі новини про те, як Йепес начебто вдячна Медведчуку за свої повернення додому.

Така новина є на сайті каналу ZIK, 112-Україна,   та NewsOne; ті ж самі новини були в ефірі каналів у вигляді інформаційної строки.  Всі новини посилання на сайт Знай.юа, у матеріалі якого йшлося про те, що жінка начебто «подякувала Медведчуку». В новині це повідомлялося із посланням на статтю іспанського видання El Pais. Насправді ж у статті про це не йшлося, але наприкінці повідомлялося:

«Про зникнення Євгенії Йепес Винуези повідомили МЗС Іспанії та посольство Іспанії в Києві і Москві, ОБСЄ, різні органи ООН, Червоний Хрест, російські «куратори» сепаратистів в Східній Україні, а також політик Віктор Медведчук, лідер парламентської опозиції, якого вважають людиною Путіна в Україні. Медведчук входив до складу Мінської тристоронньої групи, поки президент Володимир Зеленський не усунув його від переговорів, і завдяки їхнім (з Путіним – прим. Медіасапієнс) стосункам йому вдалося кілька разів звільнити людей, які перебували на сепаратистських територіях. У понеділок Євгенія не знала про конкретні кроки, які робляться для її звільнення, але висловила свою вдячність всім тим, хто втрутився від її імені в цю гуманітарну справу».

Сама Йепес досить різко визначила свою позицію, заявивши, що  не дякувала і не збиралася дякувати Медведчуку, тому що це – те саме, що дякувати Путіну. За її словами, її чоловік також не контактував з Медведчуком та його політсилою, тому що він також «проєвропейських та проукраїнських поглядів».  Вона додала, що історія з подяками від її імені нагадує історію з прапорами, які вішали на балкон її дома без її дозволу.

ms.detector.media