ms.detector.media
Гала Скляревська
25.06.2020 15:11
Жителів Почаєва закликали до «стояння» проти 5G, якщо їм «не байдуже життя дітей»
Жителів Почаєва закликали до «стояння» проти 5G, якщо їм «не байдуже життя дітей»
Невідомі активісти вимагають від Почаївської міської ради інформації про наявність у місті вишок з технологією 5G та 4G.

Адміністратор фейсбук-групи «Хріновий Почаїв» Петро Щіпський розмістив фото оголошення, у якому невідомі закликали місцевих жителів прийти 23 червня на «стояння» під міською радою проти встановлення вишки 5G.

Фото розійшлося мережею, деякі ЗМІ дали новини про це оголошення, проте навіть місцеві ресурси не повідомляли, чи відбулася сама акція. Як з’ясував MediaSapiens, акція, хоч і малочисельна, все ж була.

Петро Щіпський повідомив MediaSapiens, що не бачив цього оголошення на власні очі, а отримав фотографію в одній з місцевих груп, яка присвячена обговоренню ситуації з коронавірусом у місті. Туди її скинув місцевий житель, не уточнюючи, де він сфотографував оголошення і хто організатор акції. У редакції місцевого сайту 0352.ua, який зробив новину про це оголошення, теж не знали подробиць про акцію. Проте учасники групи повідомляли у коментарях, що бачили ці оголошення в місті, і навіть на будівлі ради. 

Міський голова Почаєва Василь Бойко розповів MediaSapiens, що люди дійсно прийшли до міськради: «Акції як такої не було, люди прийшли, написали колективне звернення про інформування їх щодо встановлення технології 5G та 4G на території міста. Ми будемо виповідати на цей запит, проте ми не маємо такої інформації та самі будемо подавати запит до наших мобільних операторів, які знаходяться на території міста, щодо встановлення даного покриття». Заява написана на ім’я голови міськради. Пан Бойко сказав, що не знає, хто був організатором цієї акції, та відмовився відповідати на уточнюючі запитання.

Проте співрозмовники MediaSapiens, які просили не називати їхніх імен, припускають, що до «стояння» причетні люди з Почаївської лаври. 

Нагадаємо, що в Україні значна частина території ще не має покриття 4G, зараз мобільні оператори активно розгортають мережу з цією технологією. Поява 5G в Україні поки що залишається в планах на два-три  роки.

Міфи та конспірологічні теорії про шкоду здоров’ю, яку начебто наносить 5G-технологія, з’явилися разом з її появою, проте дуже швидко розповсюдилися під час пандемії COVID-19. Їх неодноразово спростовували представники міжнородних організацій, вчені, журналісти-фактчекери. У деяких країнах, наприклад, Польщі та Великій Британїї, поширення цих фейків призвело до підпалень веж 5G.

Фото: thebell.io

ms.detector.media