ms.detector.media
MediaSapiens
23.06.2020 16:50
СБУ провела обшук у людей, яких підозрюють у розповсюдженні проросійської пропаганди
СБУ провела обшук у людей, яких підозрюють у розповсюдженні  проросійської пропаганди
Правоохоронці вилучили у них звіти про їхню діяльність, гроші та сценарії інформаційних кампаній.

Служба безпеки України на своєму сайті повідомляє,  що припинила діяльність осіб, які закликали до порушення територіальної цілісності. За даними досудового слідства, один із цих людей має російський паспорт. На думку СБУ, ця група знімала та поширювали в інтернеті сепаратистські матеріали та сприяла розпалюванню міжнаціональної ворожнечі. Вони також агітували за порушення державних кордонів та призивали створювати так звані "народні республіки" в різних областях України. Повідомляється, що ці люди часто були учасниками маніпулятивних сюжетів на російських телеканалах.

Під час слідчих дій в квартирах підозрюваних, що мешкали у Києві, правоохоронці вилучили антиукраїнські матеріали, сценарії та звіти про антидержавні інформаційні кампанії, гроші, носії інформації та заборонену літературу, а також пам’ятні відзнаки Московського вищого військового командного училища.

Організатору групи та його спільнику вручені підозри у межах кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України - умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій,  вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі. Ця стаття  передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічне ув'язнення.

Зараз тривають слідчі дії. СБУ перевіряє інформацію щодо можливої причетності російських політсил та громадських організацій до фінансування цих антиукраїнських пропагандистських акцій.

Фото: ssu.gov.ua

ms.detector.media