ms.detector.media
MediaSapiens
23.06.2020 10:36
Американський музей природничої історії демонтує статую Теодора Рузвельта
Американський музей природничої історії демонтує статую Теодора Рузвельта
Суспільство схвалює це рішення, але президент Дональд Трамп вважає, що це смішно.

Американський музей природничої історії, що у Нью-Йорку, прийняв рішення демонтувати пам’ятник Теодору Рузвельту. Архітектурну композицію довгий час вважали символом расизму та колоніалізму, і тепер керівництво музею це визнало, повідомляє Associated Press.

Статуя одного з американських президентів, Теодора Рузвельта, стояла на вході в музей із 1940 року. На ній Рузвельт сидить на коні, а обабіч нього по одну сторону стоїть індіанець, а по другу – чорношкірий виходець з Африки.

«Спільноту музею глибоко зачепив постійно наростаючий рух за расову справедливість, що виникла після вбивства Джорджа Флойда», – пояснила рішення Еллен Футтер, президентка музею.

Рішення демонтувати пам’ятник схвалив мер Нью-Йорка Білл де Блазіо та правнук президента Рузвельта, Теодор Рузвельт IV. Останній підкреслив, що архітектурна композиція у такому стилі не відображає спадщину його пращура.

Втім, задоволені не всі. «Це смішно, не робіть цього!» – написав президент США Дональд Трамп у своєму Twitter.

Нагадаємо, що у США майже місяць тривають антирасистські протести. Вони почались з містечка Міннеаполіс штату Міннессота, де поліцейський натиснув коліном на горло чорношкірому чоловіку на ім’я Джордж Флойд, що спричинило його смерть. Невдовзі протести перекинулись на інші штати, а згодом і за кордон, після чого заклики демонтувати пам’ятники, які символізують расизм та нерівність, лунають повсюди. Зокрема у Великобританії пропонують знести статую Вінстону Черчиллю, який хоч і був видатним діячем країни, проте мав неоднозначні погляди на рівність людей.

Фото: Getty Images

ms.detector.media