ms.detector.media
MediaSapiens
«MediaSapiens»
19.06.2020 20:24
Путін у статті для американського журналу використав фейкову цитату Гітлера із забороненої в РФ книги
Путін у статті для американського журналу використав фейкову цитату Гітлера із забороненої в РФ книги
Книгу Генрі Пікера «Застільні розмови Гітлера» внесли до федерального списку екстремістських матеріалів. А висловлювання в ній визнані «відредагованими спогадами про них».

Президент Росії Володимир Путін у статті «Справжні уроки 75-ї річниці Другої світової війни» для американського журналу The National Interest використав фейкову цитату Гітлера із забороненої в РФ книги.

На це звернуло увагу видання «Настоящее время», яке посилається на допис російського історика та дослідника архивів Ігоря Петрова у Facebook.

У статті Путін написав: «Гітлер прямо заявляв: "Наша політика щодо народів, що населяють широкі простори Росії, повинна полягати в тому, щоб заохочувати будь-яку форму розбіжностей і розколу"».

Джерелом цієї цитати названо книгу Генрі Пікера «Застільні розмови Гітлера», яка в 2010 році була внесена в Росії до федерального списку екстремістських матеріалів.

Водночас історику Петрову не вдалося виявити процитовані слова Гітлера в цій книзі.

«Найближча за змістом цитата в книзі Пікера звучить у російському перекладі так: "І тому, пануючи над підкореними нами на східних землях рейху народами, потрібно керуватися одним основним принципом, а саме: надати простір тим, хто бажає користуватися індивідуальними свободами, уникати будь-яких форм державного контролю і тим самим зробити все, щоб ці народи знаходилися на якомога нижчому рівні культурного розвитку"», - зазначив історик.

Також висловлювання Гітлера в книзі Пікера в 2019 році були визнані «відредагованими спогадами про них», тому їх не можна використовувати в якості дослівних цитат.

«Підводячи підсумки: Путін у своїй статті некритично використав невірно перекладену в радянські часи цитату, що спирається на сумнівне джерело. Це посилює і без того очевидний (як змістовно, так і лексично) "радянський присмак" його статті», - вважає Ігор Петров.

Радянські міфи про Другу світову війну читайте тут.

ms.detector.media