ms.detector.media
MediaSapiens
17.06.2020 10:10
Голова ВООЗ назвав «науковим проривом» лікування Covid-19 дексаметазоном
Голова ВООЗ назвав «науковим проривом» лікування Covid-19 дексаметазоном
Згідно з дослідженнями, цей протизапальний засіб на третину знижує смертність у пацієнтів із важкими формами коронавірусу

Всесвітня організація здоров’я вважає, що перші клінічні випробування дексаметазону у Великобританії можуть стати науковим проривом у лікуванні пацієнтів з особливо важкими формами коронавірусу. Про це повідомляється на офіційному сайті ВООЗ.

«Це перший препарат, який продемонстрував зниження рівня смертності серед пацієнтів із Covid-19, які потребують кисневої підтримки чи штучної вентиляції легень. Це прекрасна новина і я вітаю уряд Великобританії, Оксфордський університет і багатьох лікарів і пацієнтів у Великобританії, які внесли свій вклад у цей рятівний науковий прорив», – сказав голова ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.

Випробування показали, що дексаметазон на третину скорочує ризик смертності пацієнтів на ШВЛ, та на 20% –  у тих, хто перебуває на кисневому лікуванні. У той же час для пацієнтів, які переносять коронавірус легше, від застосування препарату переваг не спостерігалось.

Варто зазначити, що як протизапальний засіб цей стероїдний препарат використовують ще з 1960-х. Він також допомагає у лікуванні деяких видів раку. Дексаметазон доступний у більшості країн та з 1977 року входить у перелік основних лікарських засобів ВООЗ.

Організація повідомляє, що в найближчі дні випробування дексаметазону в лікуванні Covid-19 закінчаться. І тоді ВООЗ зможе дати вказівки, як і коли варто використовувати цей препарат у лікарнях.

Нагадаємо, що у США відкликали дозвіл на лікування COVID-19 гідроксихлорохіном (плаквенілом) та хлорохіном. Результати нових клінічних досліджень показали, що ці препарати «ледве ефективні».

Фото: informator.ua

ms.detector.media