ms.detector.media
MediaSapiens
11.06.2020 12:01
Amazon на рік заборонила поліції США використовувати свою технологію з розпізнавання облич
Amazon на рік заборонила поліції США використовувати свою технологію з розпізнавання облич
Правозахисники заявляють, що подібні інструменти можуть бути расово упередженими

Корпорація Amazon на один рік заборонила поліції США використовувати свою технологію Amazon Rekognition, яка поміж усього іншого може розпізнавати обличчя. Рішення прийняли через занепокоєння правозахисників, які вважають, що подібні інструменти є расово упередженими, пише BBC.

Організації, які займаються порятунком жертв торгівлі людьми та возз’єднанням зниклих безвісти зі своїми сім’ями, і надалі зможуть користуватись технологією. Обмеження, підкреслює Amazon, стосуються лише поліції.

“Ми виступали за те, аби уряди прийняли більш жорсткі правила, що регулють етичне використання технологій розпізнавання облич, і схоже на те, що Конгрес готовий прийняти цей виклик”, – ішлось у заяві компанії.

Amazon вважає, що одного року буде достатньо, аби такі правила були остаточно сформовані. Та як пише BBC, розробники знали про проблему свого продукту і раніше.

Експертам від початку не подобалось, що Amazon Rekognition, як і подібні їй технології, за допомогою штучного інтелекту може швидко порівнювати фото, приміром, зроблене поліцейським на телефон, і з базою даних свого відомства, де є вже тисячі інших фотографій.

А у грудні 2019 року вийшло дослідження про те, що більшість алгоритмів 189 існуючих технологій з такою ж метою із більшою ймовірністю помилково ідентифікують обличчя чорношкірих та інших меншин, аніж білих людей.

Тоді Amazon захищав свій продукт, продовжуючи пропонувати його правоохоронцям. На компанії, які займаються розробкою подібних технологій, почали тиснути лише після протестів, які охопили США через смерть чорношкірого Джорджа Флойда від дій поліцейського.

Нагадаємо, що влітку 2019 року технологія розпізнавання людей помилково прийняла 26 каліфорнійських конгресменів за злочинців. Більшість із них мали темніші відтінки шкіри.

Фото: Getty Images

ms.detector.media