ms.detector.media
Марина Довженко
03.06.2020 10:48
Матеріалів з ознаками замовності в теленовинах за три місяці поменшало вдвічі — моніторинг
Матеріалів з ознаками замовності в теленовинах за три місяці поменшало вдвічі — моніторинг
Серед матеріалів з ознаками замовності — «паркет» президента та піар «Опозиційної платформи — За життя».

Кількість матеріалів з ознаками замовності у праймових випусках українських теленовин у травні зменшилась у порівнянні з лютневими показниками майже вдвічі. Про це йдеться в підсумках кількісного моніторингу «Про що мовчали теленовини у травні 2020 року».

Протягом аналізованого тижня у лютому моніторинг виявив у новинах аналізованих телеканалів 94 матеріали з ознаками замовності, а у травні — 50.

Поменшало матеріалів з ознаками замовності на каналах, які традиційно показували найбільше підозрілих сюжетів і повідомлень — на «Україні» (яка залишається першою за кількістю підозрілих матеріалів), «Інтері» та ICTV.

Більшість виявлених матеріалів з ознаками замовності протягом тижня (18-23 травня) — незбалансовані й неповні «паркетні» матеріали про Володимира Зеленського, зокрема про його пресконференцію.

Канал «Україна» піарив колишнього прем’єра Арсенія Яценюка, благодійний фонд свого власника Ріната Ахметова, а також телеведучого Дмитра Гордона. На «Інтері» героями матеріалів з ознаками замовності стали політики з «Опозиційної платформи — За життя», представник якої Сергій Льовочкін є інвестором каналу.

«Про що мовчали новини…» — це дослідження порушення стандартів інформаційної журналістики, ознак замовності, цензури та замовчування важливих тем у новинах суспільно-політичної тематики семи центральних телеканалів — «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, 5-го каналу, «України» і «UA: Першого». Громадська організація «Детектор медіа» проводить його з 2015 року.Це найбільш ґрунтовний аналіз якості новин українських телеканалів, заснований на розробленій експертом «Інтерньюз-України» Ігором Кулясом прозорій методології. Це ресурсомістке (вивіряється кожна цифра) дослідження новин, які виходять в ефір телеканалів протягом одного тижня, проводиться раз на квартал.

Більше результатів моніторингу за травень читайте в підсумковому звіті.

Фото: кадр из сериала Слуга народа

ms.detector.media