ms.detector.media
MediaSapiens
«MediaSapiens»
31.05.2020 15:22
Ілон Маск співає «Траву у дома»: діпфейк набирає популярності після запуску космічного корабля
Ілон Маск співає «Траву у дома»: діпфейк набирає популярності після запуску космічного корабля
Компанія Ілона Маска SpaceX 30 травня вперше відправила астронавтів на космічному кораблі Crew Dragon до Міжнародної космічної станції.

Після цього у мережі набрало популярності відео, на якому Ілон Маск нібито в образі учасника радянської групи «Земляни» співає пісню «Трава у дома». Щоправда відеоролик був завантажений на YouTube ще два тижні тому. Автор відео чесно позначив його як діпфейк відповідним тегом.

Термін deep fakes — це поєднання слів «глибинне навчання» (deep learning) та «фейк» (fake). Глибинні фейки почали з’являтися кілька років тому завдяки одній із технологій машинного навчання, що називається «генеративна змагальна мережа» (generative adversarial network, GAN), а також технології зображень, згенерованих комп'ютером (computer-generated imagery, CGI).

Перший метод був запроваджений тільки у 2014 році, і його суть полягає у створенні серії штучних світлин та накладанні їх на наявне відео.

Тоді як другий метод використовується в анімації вже кілька десятиліть: наприклад, мультфільм «Історія іграшок» (1995) від студії Pixar ріалізований повністю за технологією CGI. Загалом, метод синтезу й редагування облич на відео не є новим, просто став наразі доступнішим.

Зірки найчастіше стають об’єктами deep fakes, тому що у вільному доступі існує багато світлин та відео з їхніми обличчями. Нейромережа навчається на основі цих зображень, створює маску з обличчям знаменитостей, після чого вона можна замінювати будь-яке обличчя у вже відзнятому відео на згенероване. Те саме стосується й інших публічних осіб, наприклад, політиків. 

ms.detector.media