ms.detector.media
MediaSapiens
25.05.2020 12:01
Після відкриття сервісу з пошуку даних про репресованих Архів отримує сотні дзвінків і повідомлень
Після відкриття сервісу з пошуку даних про репресованих Архів отримує сотні дзвінків і повідомлень
Ажіотаж викликаний тим, що сотні українців хочуть знати історії своїх родин, кажуть в Архіві національної пам'яті.

Архів національної пам'яті нещодавно запустив сервіс із пошуку інформації про репресованих, писав MediaSapiens напередодні.

Всього за тиждень, із 14 травня, до Архіву надійшли сотні звернень від людей з усього світу, які наважилися дізнатися правду про своїх репресованих родичів. Про це йдеться у листі від пресслужби Архіву на адресу MediaSapiens.

 «Зокрема, із проханням допомогти знайти родинні історії в архівах ми отримали 120 повідомлень на сторінку в Facebook, 392 повідомлення на пошту, близько 300 дзвінків», - йдеться у повідомленні.

Багато заявників нарікають, що в їхніх сім'ях боялися говорити про репресованих родичів – замовчувалися навіть невеликі крупинки інформації, зауважує директор Архіву національної пам'яті Ігор Кулик. 

«Люди визнають, що раніше ніколи не наважувалися на звернення до жодного архіву щодо пошуку своїх репресованих рідних. Завдання Консультаційного центру – надати людям віру та впевненість у можливість і легкість такого пошуку, подолати в людей страх перед зверненнями", – каже він. 

Зазначають, що Архів отримав багато звернень від переселенців з Криму, з окупованих територій Донецької та Луганської областей. Надходять запити з Білорусі, Росії, Польщі, Іспанії, Канади та інших країн. 

У Архіві додали, що консультаційний центр щодня приймає повідомлення та дзвінки. Їх багато, тому всі обробити не встигають. Але обіцяють, що кожне звернення обов’язково буде розглянуто.

«Звертаємо увагу, що в архівах можна знайти інформацію не тільки про своїх рідних, а й про різні періоди історії України ХХ століття, про відомих історичних постатей. Ці дані є відкритими і немає потреби доводити свій родинний зв'язок, щоб отримати до них доступ. Мінімум необхідної інформації, щоб почати пошуки репресованої особи такий: прізвище, ім'я, по батькові; дата народження; місце народження або проживання (регіон, населений пункт); місце арешту», - пояснюють у повідомленні.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens повідомляв, що у мережі запустили базу даних загиблих у другій світовій українських радянських солдат.

Фото: pixabay.com

 

 

ms.detector.media