ms.detector.media
MediaSapiens
«MediaSapiens»
22.05.2020 19:45
Вчені виявили, що гідроксихлорохін збільшує смертність хворих. Його для профілактики COVID-19 приймає Трамп
Вчені виявили, що гідроксихлорохін збільшує смертність хворих. Його для профілактики COVID-19 приймає Трамп
19 травня президент США Дональд Трамп повідомив, що приймає гидроксихлорохин для профілактики коронавирусной інфекції. Водночас вчені вважають препарат додатковою загорозою в разі реального захворювання.

Про це пише «Медуза» з посиланням на дослідження в медичному виданні Lancet.

Учені проаналізували статистику по лікуванню препаратом від малярії і ревматологічних захворювань гідроксихлорохіном по всьому світу. Вони дійшли висновку, що при лікуванні COVID-19 гидроксихлорохин створює додаткову загрозу смерті через ускладнення з боку серцево-судинної системи.

У дослідженні використали дані 96 тисяч пацієнтів з 671 лікарні по всьому світу. З них 14888 отримували гидроксихлорохин або хлорохін в поєднанні з антибіотиками або без них, а 81144 пацієнта, яким не давали ці ліки, були виділені в контрольну групу.

За результатами аналізу смертність в контрольній групі склала 9,3%, а смертність в групах, які отримували ліки - від 16 до 23,8%. Значна частина цих додаткових смертей була викликана проблемами серцево-судинної системи, зокрема, аритмією.

Раніше управління з контролю за продуктами харчування і ліками США рекомендувало застосовувати гідроксихлорохін тільки в лікарняних умовах.

В Україні гідроксихлорохін внесено до протоколу лікування коронавірусу.

ms.detector.media