ms.detector.media
MediaSapiens
22.05.2020 11:40
Дуже великий телескоп зафіксував народження планети (ФОТО, ВІДЕО)
Дуже великий телескоп зафіксував народження планети (ФОТО, ВІДЕО)
Майбутня екзопланета знаходиться у 520 світових роках від Землі та більше за Юпітер щонайменше у п'ять разів.

Спостереження на Дуже великому телескопі (VLT) Європейської Південної обсерваторії (ESO) дали перші свідчення народження планетної системи. У щільному газопиловому диску навколо молодої зірки AB Візничого, що розташована в 520 світлових роках від Землі, астрономи помітили специфічну спіральну структуру з вигином, який зазначає можливе місцезнаходження майбутньої планети.

«На сьогоднішній день знайдено вже тисячі екзопланет, але про те, як вони утворюються, відомо дуже мало. Щоб зловити момент формування планет, нам необхідно спостерігати дуже молоді зірки», - розповів Ентоні Боккалетті, керівник дослідження.

Відео починається з панорами області неба в сузір'ї Візничого, а потім переходить на великий план системи AB Візничого, в якій з Дуже великим телескопом ESO виявлені ознаки формування планети.

Астрономи знають, що планети народжуються, коли в пилових дисках, що оточують молоді зірки, такі як AB Візничого, конденсуються холодний газ і пил та утворюється особлива спіральна газо-пилова структура.  Але до сих пір вченим не вдавалося отримати такі зображення дуже молодих протопланетних дисків, чіткість і глибина яких дозволяла б зареєструвати «вигин», що відзначає місце можливого утворення новонародженої планети.

Новими спостереженнями з телескопом ESO VLT встановлені найважливіші деталі, які допоможуть вченим краще зрозуміти цей процес. 

Ще у 2008 році астрономи отримали знімок, на якому була виявлена підковоподібна порожнеча. Тоді вчені припустили, що цей факт може вказувати на формування екзопланети масою від 5 до 37 мас Юпітера.

Фото: eso.org

ms.detector.media