ms.detector.media
Катерина Гончарова
22.05.2020 10:56
«Українська правда» створила онлайн-платформу, присвячену коронавірусу
«Українська правда» створила онлайн-платформу, присвячену коронавірусу
На сайті публікують історії людей, які пережили хворобу, кардинально змінили життя чи роботу або опинилися у складних умовах через пандемію. Також тут розвінчують фейки про COVID-19.

Платформа «Українська правда SOS» розповідає про коронавірус та боротьбу з його наслідками. Сайт існує та активно наповнюється контентом уже тиждень, розповіла під час онлайн-презентації 21 травня Севгіль Мусаєва, головна редакторка «Української правди».

«Ще коли тільки почалася пандемія, ми з колегами подумали, що треба було створити платформу для допомогти людям, які стикаються з труднощами через ці складні обставини. Тоді ще було не дуже зрозуміло, що відбувалося в регіонах. Спершу ми збирали цю інформацію на гарячій лінії, потім у Жені Кулеби з’явилася ідея писати історії про те, як люди в країні переживають коронавірус (Женя Кулеба – керівниця ГО «Місто Сад», координаторка створення Скверу Небесної Сотні – MS)», – розповіла пані Мусаєва.

На платформі «Українська правда SOS» є стрічка регіональних новин, є спецпроєкт – інтерв’ю з людьми, які або втратили роботу, або кардинально змінили свій бізнес через пандемію. Герої матеріалів розповідають, як обставини змусили змінити звички та усталений спосіб життя й почати шукати вихід. Наприклад, недавно публікували інтерв’ю із кухарем та телеведучим Євгеном Клопотенко про те, як він перелаштував роботу свого ресторану та чи довелося йому звільняти персонал під час карантину.

Особисті історії про карантин та боротьба з фейками

Керує проектом «Українська правда SOS» редакторка Тетяна Козирева.

«Є журналісти, які беруть інтерв’ю з тими, чиє життя змінилося під час коронавірусу. Журналісти також працюють над перекладним контентом із зарубіжних ЗМІ, наповнюється стрічка новин. У нас унікальна ситуація: ми сформували команду під час карантину, працюємо онлайн і жодного разу ще не бачилися. Але це не заважає створювати цікаві історії», – розповіла вона.

На сайті будуть історії тих, хто вже перехворів на коронавірус. Писатимуть, як оснащені регіональні лікарні, чи вистачає лікарям засобів захисту, тощо. Будуть розповідати, як регіони виходитимуть з карантину та як адаптуватимуться до нових реалій.

На сайті багато пишуть про життя регіонів, розповіла Женя Кулеба: «Ми у нашій громадській організації – фанати децентралізації, а формат сайту прекрасно співвідноситься з темою регіонів, бо розповідає історії, які відбуваються ніби десь далеко, але вони мають із нашим життям багато спільного. Ми шукаємо історії, які допоможуть дізнатись, як ці проблеми переживають в усіх куточках України. Ми відкриті до ідей, до пропозицій».

Недавно придумали можливість людям залишати на сайті свої історії, фото, есе, ділитися своїми емоціями, каже вона. Наприклад, вийшла колонка українки, яка мешкає у Нью-Йорку. Вона розповіла, як переживає карантин у великому місті.

Окрема рубрика сайту – Fakepalm. Тут розвінчують фейки, пов’язані з коронавірусом. Обирають такі, що можуть впливати безпосередньо на життя людей. Наприклад, пояснюють, чому є неправдивим твердження про те, що вірус може «обійти» церкву, а в храмі нібито не можна заразитися, чому таблетки цинку не допомагають проти COVID-19. Є стаття, де розвінчують теорію змови про те, що Білл Гейтс нібито «винайшов» коронавірус.

Дані про закупівлі для українських лікарень

На сайті sos.pravda.com.ua буде карта з даними про те, які закупівлі проводять лікарні України та інші організації під чаc пандемії. Карту підготували разом з проектом Dozorro, ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна», що аналізує публічні закупівлі у Prozorro. Свого часу також було розроблено модуль публічної аналітики (bi.prozorro.org), що дозволяє аналізувати дані закупівель, каже Іван Лахтіонов з Transparency International Ukraine, що займається цим напрямком.

«Для сайту ми виокремили закупівлі суто по коронавірусу. Сьогодні фактично за день можна підписати контракт з будь-яким підприємством. Онлайн-карта допомагає досить елементарно і швидко все це побачити», – додав він.

Як відомо, Кабмін 20 березня 2020 року ухвалив постанову №225, яка передбачає спрощений режим закупівель товарів і послуг, потрібних у боротьбі з COVID-19. Закупівлі можна було проводити без конкурентних торгів (аукціонів), але всі дані треба оприлюднювати в електронній системі ProZorro.

В онлайн-шапці карти можна буде знайти загальні цифри по витрачених коштах, є пункт про те, що купують опорні лікарні. Також є пошук закупівель по області. «Ми підозрюємо, що у цій сфері можуть бути зловживання, тому важливо мати відкриті дані, які будуть сприяти прозорості», – зауважила Севгіль Мусаєва.

Нагадаємо, раніше Севгіль Мусаєва розповіла про новий дизайн "Української правди".

ms.detector.media